Italienii evită locul crimei lui Mailat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de la moartea Giovannei Reggiani, de care este acuzat românul Romulus Mailat, gara Tor di Quinto, din Cetatea Eternă, a devenit o adevărată fortăreaţă. Navetiştii pe traseul Roma – Viterbo evită şi la doi ani de la crimă să coboare la gara Tor di Quinto, cu toate că acest lucru le-ar scurta considerabil distanţa spre casă.

Localnicii preferă să facă un ocol cu autobuzul, în ciuda măsurilor de siguranţă luate de Primărie. Restructurată şi redeschisă la 13 octombrie anul acesta, gara Tor di Quinto din Roma se doreşte a fi un simbol al siguranţei în staţiile publice. O plăcuţă „împotriva oricărei forme de violenţă asupra femeilor“, depusă de Primăria Romei, aminteşte că, în zonă, soţia unui amiral italian „a fost victima unei nemaiauzite violenţe la 30 octombrie 2007“.

Giovanna Reggiani şi-a pierdut viaţa pe un drum de 500 de metri care traversează un câmp din apropierea gării Tor di Quinto. În ciuda faptului că zona era îngrădită, o şatră de 20-30 de ţigani români din Avrig, judeţul Sibiu, îşi amenajaseră acolo nestingheriţi barăci şi adăposturi, în 2007.

Camere de luat vederi

„În fiecare seară, vedeam oameni ciudaţi care se plimbau în sus şi în jos pe aleea care duce spre gară. Nu am avut niciodată curaj să merg singură spre casă“, ne-a povestit Maria Concetta Rimma despre perioada de dinainte de „Mailat“. Pe navetişti nu i-a liniştit faptul că primăria a instalat camere de luat vederi care transmit imaginile la cea mai apropiată secţie de poliţie. Nici faptul că o dubă a carabinierilor este postată 12 ore pe zi la ieşirea din gară nu le-a convins pe femei să parcurgă aleea pe care Giovanna Reggiani şi-a întâlnit criminalul cu doi ani în urmă.

„Există două puncte de control SOS instalate de Primărie, de unde poţi anunţa serviciile de urgenţă în caz de pericol, dar nu ştiu cum se folosesc. Oricum, în caz de pericol, cred că aş fi prea speriată ca să mai pot să mă salvez“, ne-a mărturisit Francesca Vita (42 de ani), care s-a aventurat cu noi pentru prima dată pe alee după ce gara a fost redeschisă. Serviciul de pază al gării asigură că zona nu mai este frecventată de „tipi dubioşi“. Paznicul Vittorio ne povesteşte că, înainte de „tragedia Mailat“,în fiecare seară, coborau din trenul dinspre Roma ţigani cu plase de rafie, în care răsunau sticle cu băutură.

Anchetă superficială

„Vorbeau tare şi, de cele mai multe ori, erau băuţi. Mă întrebam cum de nimeni nu le făcea nimic românilor ăstora. O tragedie era inevitabilă“, ne-a povestit Vittorio. La scurt timp a fost ucisă Giovanna Reggiani.

În noaptea în care italianca a fost găsită în comă, sub un pod, forţele de ordine au tratat corpul acesteia ca pe cel al unui drogat căzut în şanţ. Poşeta a fost ridicată a doua zi, petele de sânge de pe hainele principalului suspect (n.r. - Mailat) au fost ignorate şi, la prima oră, poliţia şi Primăria au făcut curăţenie la locul crimei“, ne-a povestit Piccinini, avocatul lui Romulus Mailat. La indicaţiile singurului martor audiat, bătrâna Emilia Neamţu, Mailat a fost arestat din baraca lui. Doi ani mai târziu, a primit pedeapsa de închisoare pe viaţă pentru agresarea, violarea şi uciderea Giovannei Reggiani.

Recurs în 2010

Avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a depus recent recursul pentru Curtea de Casaţie din Roma. Astfel, în martie 2010, Mailat va fi rejudecat. „Sunt speranţe ca sentinţa de închisoare pe viaţă să fie modificată. El nu era singur la locul crimei şi nu-şi poate lua toată vina“, ne-a spus avocatul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite