Italia: scrisoare deschisă adresată președintelui Napolitano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de intelectuali, oameni de cultură și afaceriști italieni au adresat o scrisoare deschisă președintelui Italiei protestând împotriva ”uzurpării identității românilor”

Scrisoarea destinată președintelui Republici Italiene, Giorgio Napolitano, cât și prim ministrului, Silvio Berlusconi, este un protest împotriva ”acțiunilor în clară contradicție cu textul Cartei Națiunilor Unite și a principiilor și legislație Uniunii Europene”. Textul acesteia vorbește despre indignarea cu care opinia publică internațională și ”acea parte responsabilă a poporului italian” urmăresc escaladarea unui fenomen vizibil scăpat de sub control și care are ca scop discreditarea românilor.

Semnatarii scrisorii atrag atenția asupra modului complet neprofesional și rău voitor în care ”jurnaliști cărora le sunt complet străine normele deontologice” mistifică realitatea. Urmează o serie de exemple în care criminali sau infractori ordinari au fost etichetați în grabă de către presa din Peninsulă ca fiind cetățeni români, ulterior dovedindu-se că unii dintre ei erau italieni.

În final, accentul cade pe comparația dintre emigrația italiană și cea românească, fiind prezentate dificultățile întâmpinate de către cei care hotărăsc să schimbe țara de origine. Italienii care au hotărât să se mute ”cu miile” în zone Timișoarei sunt prezentați ca exemplu de integrare atât în ceea ce privește atitudinea locuitorilor care i-au primit cât și a lor, ca imigranți.

Cerând o rezolvare cât mai grabnică a stării de tensiune socială și o stopare a manipulării mass-media, mesajul se încheie cu o frază care lasă autorităților italiene libertatea de a alege între a fi salutați cu ”Bine ați venit în România” sau a fi chemați în fața justiției europene.

Inițiatoarea scrisorii, profesorul doctor Viorica Balteanu, este Cavaler al Republicii Italiene pentru merite culturale. Printre semnatari se află și Î.P.S.Nicolae Corneanu - Mitropolitul Banatului, Academician profesor doctor inginer Ioan Păun Otiman - secretarul Academiei Române, Cristian Silviu Buşoi - eurodeputat, Ioan Talpoş - rector al Universității de Vest din Timişoara.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite