Din Italia, românii consumă mai ales piersici, roşii, carne, dulciuri şi cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2008 a fost un an cu mari realizări pentru italienii care au exportat produse agro-alimentare în ţara noastră. Potrivit statisticilor, românii cumpără multe produse italiene şi sunt mulţumiţi de calitatea lor.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică al României, schimburile comerciale între Italia şi România au atins în primele opt luni (ianuarie - august 2008) o valoare totală de 7,8 miliarde de euro. S-au înregistrat importuri din Italia în România în valoare de 4,3 miliarde de euro, în timp ce exporturile româneşti către Italia au atins 3,5 miliarde euro.

În ceea ce priveşte produsele agricole şi alimentare, Italia este al patrulea furnizor extern pentru România, după Ungaria, Germania şi Olanda.

În  primele opt luni ale anului 2008, România a importat produse agro-alimentare italiene în valoare de 136 milioane de euro, în creştere cu 55,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (având o cotă de piaţă de 6,5% din totalul produselor agro-alimentare importate de România în aceeaşi perioadă). Importurile de astfel de produse reprezintă circa 3,5 % din totalul mărfurilor italiene exportate către România.

Fructe şi legume

Românii dau cei mai mulţi bani pe legume şi fructe - 38,9 milioane euro (+ 87,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007), din care fructe proaspete şi uscate 20,7 milioane (+69%) şi legume proaspete,  congelate şi uscate 18,2 milioane de euro (+ 113,3%).

Din această categorie putem menţiona: fructe proaspete 18,6 milioane euro (+69%): piersici - 3,9 milioane euro, pere - 2,2 milioane euro, struguri de masă 2,5 milioane euro, kiwi - 1,5 milioane euro.

Ca legume proaspete importăm din Italia: roşii - 7,8 milioane euro (aproape de trei ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007), salate de diverse tipuri - 2 milioane euro, ardei - 1,9 milioane euro, altele (dovlecei, etc.) - 1,5 milioane euro, varză, conopidă - 900 mii euro

De asemenea, printre preferinţele românilor în materie de produse alimentare italiene se numără şi carnea şi produsele din carne -16,7 milioane de euro (+ 36%). În această categorie, ponderea cea mai importantă este reprezentată de carnea refrigerată sau congelată (12,4 milioane euro), destinată în special industriei de prelucrare a cărnii.

Produse diverse

Preparatele alimentare diverse din Italia s-au vândut în valoare de 7,8 milioane euro (+9,8%) - în general ingrediente pentru industria alimentară şi a băuturilor. 

Românii au cumpărat şi dulciuri şi produse de patiserie - 7,7 mil euro (+ 68%) , din care: prăjituri,  patiserie şi, în special, cozonaci panettoni - 3,6 milioane euro (+156,3%), produse din ciocolată - 2 milioane euro (+35%).

Cafea s-a cumpărat în valoare de 6,9 milioane de euro (+ 42,8%), uleiuri şi grăsimi alimentare - 6,5 milioane euro (+ 39%), din care uleiul de măsline - 4,8 milioane euro (+30%), orez - 5,1 milioane (+ 375%), ape minerale şi băuturi răcoritoare - 5,2 milioane euro ( + 205%), peşte şi conserve din peşte - 4,8 milioane (+73%), băuturi alcoolice - 4,3 milioane euro (+133%), conserve vegetale - 3,7 milioane euro (+22%), vinuri - 3,6 milioane euro, produse lactate şi brânzeturi - 2,9 milioane euro (+45%), paste făinoase - 2,6 milioane euro (+39%).



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite