Italia repatriază mii de copii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 20 decembrie, peste 2.500 de minori din centrele de plasament italiene se vor întoarce în România. De la acea dată vor intra în vigoare prevederile acordului bilateral privind repatrierea minorilor români neînsoţiţi de pe teritoriul Italiei.

Acest acord a fost semnat de către România şi Italia în luna iunie a acestui an. Clauzele acordului au fost discutate de către o comisie mixtă de experţi români şi italieni pe data de 17 noiembrie, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt desfăşurate la Roma.

Numărul copiilor vizaţi era de 2.700 în decembrie 2006, iar după intrarea României în UE, numărul lor a crescut semnificativ. Prin acest acord se va decide, practic, soarta unor copii, unii dintre ei cu vârste foarte mici.

O mare parte dintre ei au vârste cuprinse între doar câteva luni şi 2 ani. Minorii care urmează să fie repatriaţi sunt cei care au rămas orfani, cei abandonaţi pe teritoriul italian sau cei ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi în urma unei decizii judecătoreşti.

Repatrierea ar putea constitui însă, pentru o mare parte dintre aceşti copii, o adevărată dramă, deoarece ei vor fi îndepărtaţi din mediile cu care se familiarizaseră deja: centrele de plasament sau familiile cărora le fuseseră încredinţaţi.

Graţian Gruia, un caz controversat

În Italia se acordă o foarte mare atenţie respectării şi protejării drepturilor minorilor. Organul cel mai competent în acest domeniu este Tribunalul pentru Minori (n.r. -  Tribunale per Minori).

Acesta se ocupă de protecţia minorului în situaţiile de abandon sau în cele în care integritatea fizică a copilului  este grav ameninţată. Tribunalul poate hotărî decăderea din drepturi părinteşti şi poate dispune încredinţarea în plasament a minorului sau chiar adopţia acestuia.

Deciziile Tribunalului pentru Minori au iscat uneori adevărate scandaluri mediatice. Unul dintre acestea este cazul copilului român Graţian Gruia, în vârstă de trei ani, care a fost repatriat la Bucureşti pe data de 27 octombrie a acestui an, ca urmare a hotărârii luate de Tribunalul pentru Minori.

În anul 2007, copilul, care fusese abandonat de către mamă şi agresat de către bunica sa, a fost încredinţat în plasament unei familii.

Unii politicieni au contestat decizia

Ministrul de Externe italian Franco Frattini a condamnat decizia tribunalului, declarând că “asemenea cazuri nu trebuie să se mai repete, trebuie să ştim ce se întâmplă cu aceşti copii”.

Pe 16 decembrie va sosi în România o delegaţie parlamentară condusă de Alessandra Mussolini, tocmai pentru a verifica felul în care sunt trataţi minorii români repatriaţi. “Nu putem să-i trimitem acolo dacă nu sunt condiţii”, şi-a explicat Mussolini vizita în România.

50 de minori au fost deja trimişi

Potrivit acordului semnat de cele două ţări, copiii neînsoţiţi sau aflaţi în dificultate sunt monitorizaţi de către Organismul Central de Legătură pentru Minorii Comunitari Neînsoţiţi din cadrul Ministerul Italian al Afacerilor Interne. Această instituţie ţine legătura cu autorităţile române pentru protecţia copiilor, cărora le transmite informaţii despre fiecare caz în parte.

Apoi autorităţile române încep repatrierea minorilor. În România, copiii sunt monitorizaţi de către direcţiile de protecţia copiilor din localităţile natale. „Părinţii români decăzuţi din drepturi de justiţia din Italia nu sunt decăzuţi din drepturi şi în România.

Până acum, din cei 2.500 de copii aflaţi în dificultate în Italia, au fost aduşi în România  aproape 50”, ne-a declarat Mariana Neagu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite