Italia recunoaşte diplomele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a fost avertizată de UE pentru neaplicarea normelor europene privind libera circulaţie a persoanelor. Este vorba de directiva 2006/100/CE, care reglementează atât libera circulaţie ca

Italia a fost avertizată de UE pentru neaplicarea normelor europene privind libera circulaţie a persoanelor. Este vorba de directiva 2006/100/CE, care reglementează atât libera circulaţie ca persoane fizice, cât şi ca profesionişti. Potrivit normativei, cetăţenii comunitari se pot stabili într-un alt stat din UE, iar diplomele sunt recunoscute fără alte examene sau cursuri.

Ministerul de Externe italian s-a mobilizat imediat şi, după câteva ore, a anunţat rezolvarea problemei. Directiva europeană va fi respectată şi de Italia. Zeci de mii de români vor fi astfel scutiţi de calvarul recunoaşterii şi echivalării diplomelor universitare liceale sau postliceale. Sunt recunoscute astfel, în baza unei traduceri, diplomele avocaţilor, arhitecţilor, inginerilor civili, medicilor, asistenţilor medicali şi infirmierilor.

Norma permite automat şi recunoaşterea altor meserii de bază, cum ar fi zidar sau strungar, chiar dacă la angajarea pe şantiere aceste diplome nu sunt cerute. Aplicarea acestei directive nu are implicaţii asupra restricţiilor pe piaţa muncii, încă în vigoare pentru români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite