"Italia are nevoie de imigranţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia îmbătrâneşte şi riscă să piardă două milioane de locuitori până în 2030. Semnalul de alarmă a fost tras vineri, la Berlin, de un raport asupra populaţiei mondiale şi a

Italia îmbătrâneşte şi riscă să piardă două milioane de locuitori până în 2030. Semnalul de alarmă a fost tras vineri, la Berlin, de un raport asupra populaţiei mondiale şi a dezvoltării globale prezentat de către Reiner Klingholz, directorul Insititului Berlinez pentru Studii Sociologice.

Soluţia indicată în acelaşi raport este o mai bună politică de integrăre a imigranţilor. Fără imigranţi, toată Europa riscă să "rămână" la cota 447 de milioane în 2050, cu 52 de milioane mai puţin decât ar putea să atingă printr-o creştere demografică normală.

Italia are populaţia cea mai îmbătrânită din Europa şi sunt pe locul doi în lume după japonezi. Cei mai bătrâni sunt locuitorii din Liguria, unde 13 % dintre locuitori au mai mult de 75 de ani. Natalitatea înregistrează o medie de 1,35 copii tocmai datorită imigrantelor. Punând piedici imigraţiei se frânează astfel şi natalitatea.

Directorul observatorului, Reiner Klingholz, a spus că "Italia are nevoie de imigranţi pentru trei motive: pentru dezvoltarea pieţii muncii, pentru că italianii fac puţini copii şi pentru că şansele de a avea o viaţă lungă sunt mai mari decât în altă parte".

Factorul din urmă, se subliniază în raport, este foarte important din cauza viitoarelor probleme ce ar putea apărea în cazul pensiilor. Imigraţia, adaugă studiul, este o resursă necesară pentru dezvoltarea economică a ţării.

Astăzi, doar 4,5 % din populaţia Italiei este de origine străină, una dintre ţările cu procentajul cel mai mic din Europa.

Studiul felicită Irlanda, care, datorită unei bune politici de primire şi de integrare "a ştiut să extragă ce este mai bun din fluxul imigraţiei provenit mai ales din Polonia şi a ajuns să devină a doua ţară în Europa în ceea ce priveşte produsul intern brut".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite