Italia: Roberta Anastase primită cu pâine şi imn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Camerei Deputaţilor a fost întâmpinată la o şcoală unde învaţă 80 de copii români cu pâine şi imnurile României, Italiei şi Uniunii Europene.

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase, şi-a încheiat vineri vizita de trei zile la Roma cu deplasări la o şcolă italiană unde învaţă 80 de copii români şi la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei de la Roma. Delegaţia română de parlamentari s-a deplasat în Italia la invitaţia lui Gianfranco Fini, preşedintele Camerei Deputaţilor italiene. Concluziile trase după întâlnirile avute cu diferite segmente ale comunităţior româneşti, vor fi propuse ca teme de discuţii în cadrul Congresului Românilor de Pretutindeni de anul acesta pentru a se adopta o strategie pentru românii din Italia. Preşedinta Anastase nu exclude posibilitatea de a lărgi cadrul legislativ dacă va fi nevoie.

Extinderea proiectului de învăţarea limbii române

În timpul vizitei de la şcoala din Ladispoli (la 60 de km de Roma) unde un grup de 80 de elevi români învaţă limba şi civilizaţia românească, Roberta Anastase a declarat că, la întoarcerea la Bucureşti, va propune extinderea proiectului în mai multe oraşe ale Italiei. Preşedinta şi delegaţia ei au fost întâmpinaţi de un cor de 30 de copii români şi italieni care au interpretat imnul României, cel al Italiei şi imnul Uniunii Europene.

În Ladispoli trăiesc pestre 3.000 de români. Ajuns la al cincelea an, cursul de limba română este organizat de profesoara Angela Nicoară. Ea şi-a început activitatea didactică în şcoala „Giovanni Falcone” ca voluntar, înainte ca Guvernul României să iniţieze proiectul de predarea culturii şi civilizaţiei româneşti în Italia şi Spania. După un scurt recital cu poezii şi cântece româneşti, copii s-au înghesuit să ceară autografe Robertei Anastase. Delegaţia românească a fost întâmpinată de primarul din Ladispoli Crescenze Paliotta care i-a invitat într-o şedinţă de lucru a primăriei. Preşedinta a primit simbolurile oraşului Ladispoli şi daruri din partea comunităţii româneşti: un coş artizanal şi o pâine împletită.

Episcopul Siluan: „Monitorizăm problemele românilor”

Ultimul popas al delegaţiei româneşti a fost la Episcopia Ortodoxă Română din Italia. Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi-a aşteptat oaspeţii cu vin şi cozonac românesc. Sfinţia Sa le-a vorbit despre problemele cu care se confruntă românii din Italia de la neprimirea salariilor de la patronii italieni şi până la destrămarea familiilor din cauza emigrării. Biserica intenţionează să urmărească fenomenul îndeaproape şi chiar să se implice în atenuarea efectelor emigrării. La plecare, delegaţia românească a vizitat biserica Episcopiei.

„Românilor le sunt respectate drepturile de cetăţeni europeni”

La un scurt bilanţ al vizitei în Italia, Roberta Anastase a vorbit despre întâlnirea cu ministrul italian de Externe Frnco Frattini. În cadrul discuţiilor, temele abordate au fost încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, dar şi probleme de interes european legate de climă şi energie. În ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului prin nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie în Italia a românilor arestaţi, Roberta Anastase a declarat pentru „Adevărul” că românilor le sunt respectate drepturile de cetăţeni europeni. „Cred că românii beneficiază de aceste drepturi şi noi, ca autorităţi, untem datori să le apărăm”, ne-a declarat preşedinta Camerei Deputaţilor din România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite