Italia: Cazul româncei condamnate pentru crimă, comentat pe forumul ziarului "La Repubblica"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Matei, românca de 21 de ani acuzată că a ucis-o pe italianca Vanessa Russo, la 26 aprilie, într-o staţie de metrou din Roma, a fost ieri condamnată la 16 ani de închisoare, pentru ucidere

Doina Matei, românca de 21 de ani acuzată că a ucis-o pe italianca Vanessa Russo, la 26 aprilie, într-o staţie de metrou din Roma, a fost ieri condamnată la 16 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă.

Ediţia online a ziarului italian "La Repubblica" a prezentat cazul Doinei Matei şi a oferit posibilitatea cititorilor săi să îşi exprime părerile în legătură cu acest subiect.

"Trăiesc şi lucrez în provincia Bologna la periferie. De câteva luni această zona a fost populată de numeroase caravane de rromi. Singurii care au de câştigat sunt firmele care pun gratii la geamuri, pentru că după numeroase cazuri de furt în apartamente, locul a devenit un fel de inchisoare. Dupa gratii suntem noi, cetăţenii, care încercăm să ne apărăm locuinţele şi pe noi înşine… Acesta e un mic exemplu care vrea să releve ce se întamplă la Roma într-o provincie la periferie."

"Mă deranjează ignoranţa unor jurnalişti italieni. Rromii (ţiganii) şi cetăţenii României (românii) sunt două lucruri complet diferite. Sunt două popoare total diferite. Şi "rrom" nu e diminutivul de la "român", e ca şi cum ai spune că italienii şi spaniolii sunt acelaşi popor."

"Sunt o româncă, nu de etnie rromă. Vreau să vă zic tuturor, dar mai ales familiei Vanessei, că în aceste circumstanţe îmi este ruşine că sunt româncă. Sunt prima care aş spune că cele două trebuiesc pedepsite, dar apoi aş deveni ca ele. Eu nu vreau să plătesc din vina altora. Sunt în Italia de cinci ani şi muncesc cinstit, sper că lumea nu mă va judeca pentru că sunt româncă."

"Eu nu cred că românca a lovit victima cu intenţia să o ucidă."

"Această întâmplare este o tragedie de la început până la sfârşit. Această româncă de 20 de ani care se prostitua pentru a trimite banii celor doi fii ai săi în România, şi omorul fără nici un motiv al italiencei. Două vieţi distruse fără nici un motiv, când totul se putea rezolva cu calm."

"Îţi trebuie ceva curaj să afirmi că a fost un incident nefericit. E plauzibil că românca nu avea intenţia să ucidă, dar cine loveşte cu vârful umbrelei în faţă o alta persoane ştie foarte bine ce se poate întâmpla. Şi dacă ea a avut doar intenţia să îi scoată un ochi fetei de 23 de ani, ar merita cel puţin 30 de ani de închisoare. Pentru că asta însemnă că a vrut să îi distrugă viaţa pentru totdeanua."

"O crimă este o crimă, lăsând la o parte naţionalitatea agresoarei. Româncă sau nu, Doina a ucis, şi pentru asta va plati, nu pentru certificatul său de naştere."

"Sunt desgustat când citesc aceste comentarii. O ceartă între două persoane s-a sfârşit cu o tragedie transformata într-un pretext pentru a împrăştia venin împotriva străinilor care vin în Italia."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite