„Învăţaţi din greşelile Italiei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Italiei la Bucureşti vorbeşte despre românii din Peninsulă. Mario Cospito îi avertizează pe români  despre dificultăţile economice care îi aşteaptă după integrarea în UE şi mai ales după introducerea monedei euro.

Adevărul: Italienii se plâng de emigranţi şi de cele mai multe ori fac confuzie între români şi rromi. Ce face statul italian pentru a educa societatea şi a explica diferenţa dintre cele două naţii?

Mario Cospito: În ultimele luni, dificultăţile în relaţia dintre Italia şi România s-au diminuat. Autorităţile române au venit în Italia şi vor continua să vină, Marroni a venit în România. Relaţiile la nivelul autorităţilor s-au intensificat. Opinia publică va avea nevoie probabil de mai mult timp pentru a înţelege diferenţa dintre români şi rromi. Situaţia nu este însă dramatică.

Cum comentaţi atitudinea lui Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, vizavi de metoda de amprentare adoptată de statul italian în cazul rromilor? De ce numai Italia a abordat această politică?

Probabil numai Italia a apelat la amprentare pentru că la acest moment este cea mai interesată de problema rromilor. În aproape toate oraşele Italiei s-a resimţit în ultimul an şi jumătate o creştere enormă a numărului de comunităţi de nomazi, care nu sunt controlaţi.

La asta se adaugă şi infracţiunile comise de persoane aflate în legătură cu comunităţile de rromi, iar în aceste condiţii e normal ca autorităţile să ia atitudine. Nu există în sistem alte modalităţi de identificare, în afară de amprentare, mai ales pentru minorii din aceste comunităţi, pentru că dorim să îi integrăm mai uşor în societatea noastră.

 Faptul că unii dintre aceşti minori nu merg la şcoală este un delict. Este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să îi identificăm atât pe ei, cât şi pe părinţii lor.

Sărăcia nu este o ruşine

România se dezvoltă economic, în timp ce Italia stagnează. Credeţi că românii se vor întoarce acasă?

Pe noi ne-a afectat foarte mult introducerea euro. Voi veţi fi nevoiţi să învăţaţi din ceea ce ni s-a întâmplat nouă. Va trebui să aveţi instrumentele necesare pentru a evita acest fenomen. Anumite ţări, care au trecut de curând la euro, precum Malta şi Slovenia, au decis să continue pentru un an cu preţul dublu.

Consumatorul vede preţul vechi, dar şi pe cel în euro, ceea ce ajută în combaterea fenomenului de speculă comercială. Aveţi nevoie de muncitori şi, mai ales, de muncitori specializaţi. Aşa că va trebui să găsiţi metode ce vor ajuta românii să se întoarcă şi îi vor face să rămână aici.

Spuneţi-mi câteva lucruri pe care le-aţi schimba în sistemul nostru, dacă aţi fi preşedinte.

În primul rând aş lua o serie de măsuri pentru a moderniza ţara. Anumite aspecte, cum ar fi infrastructura rutieră, feroviară, aeroporturile, trebuie schimbate urgent. În al doilea rând aş promova mai bine ţara în exterior, dar mai ales în ţările din Uniunea Europeană. Mă întreb câţi oameni din afara graniţelor României cunosc personalităţi precum Ionesco, Enescu.

Aş reduce la minim sărăcia şi asta ar trebui să fie o prioritate pentru orice preşedinte. Am vizitat anumite părţi ale ţării unde există multă sărăcie. Dar nu trebuie să vă fie ruşine pentru că sunteţi săraci. Apoi grija faţă de generaţia tânără, pentru că sunt viitorul unei ţări şi mai ales al unei ţări precum România, care pierde constant oameni de câţiva ani.

Afacerile de succes, pe termen lung

Există foarte multe investiţii italiene în România. Vor continua italienii să investească aici?

Aş vrea să clarific un aspect ce a apărut în aceste zile în mai multe ziare din România şi care a fost interpretat greşit. Neclarităţile au apărut vizavi de Fiat, care este o mare firmă italiană şi care are activităţi în diferite sectoare industriale, nu doar auto. Am vorbit despre posibile investiţii ale Fiat în România, dar nu vorbeam despre producţia auto. Sperăm ca mai multe firme italiene importante să investească aici. Este un obiectiv al meu şi voi încerca pe perioada mandatului meu să îl ating.

Ce nu ar trebui să facă un investitor italian în momentul în care vine pe piaţa românească?

Nu ar trebui să considere că piaţa de aici e simplă. A crescut mult competiţia şi va trebui să muncească mai mult decât în alte ţări. Nu ar trebui să aibă obiective pe termen scurt, ci să îşi gândească afacerea pe o perioadă medie şi lungă. Ţara se dezvoltă, iar consumatorii români vor avea o putere de cumpărare comparabilă cu cea a altor cetăţeni din UE. Afacerile gândite pe termen scurt nu vor avea succes.

Românii îngrijesc italieni

„Dacă veţi merge în Italia într-un spital şi veţi întreba bolnavii ce cred despre români, vor spune lucruri frumoase, pentru că o mare parte dintre infirmierii şi infirmierele din spitalele italiene sunt români”, spune Cospito.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite