Întâi acuzat pe nedrept, apoi amăgit cu slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unuia dintre cei doi compatrioţi acuzaţi pe nedrept în cazul „violului de la Caffarella“ i s-a promis că va munci într-un hotel de cinci stele.După ce s-a dovedit că presupuşii autori ai agresiunii care a şocat Italia la începutul anului sunt nevinovaţi, numeroşi patroni s-au oferit, public, să-i angajeze pe cei doi.

Karol Racz (36 de ani) şi Alexandru Loyos Isztoika (21 de ani) au fost arestaţi, în luna februarie, fiind suspectaţi că ar fi violat o adolescentă de 15 ani într-un parc din Roma, chiar sub ochii prietenului fetei, pe care l-au obligat să asiste la agresiune.

Ancheta în acest caz a ţinut multe zile prima pagină a ziarelor din Italia, iar cei doi au fost supranumiţi „monştri români“.

Ofertă de cinci stele

Momentul eliberării celor doi a devenit caz mediatic în Peninsulă. RAI, televiziunea naţională italiană, a cumpărat drepturile pentru primul interviu cu Racz.

În timpul emisiunii „Porta a Porta“, românul a povestit că ar vrea să rămână în Italia şi că şi-ar dori să lucreze într-o brutărie. Imediat, numeroşi patroni şi-au manifestat intenţia de a-l ajutat. Pe lista binevoitorilor s-a înscris chiar şi un primar al unei localităţi din Sicilia.

Filippo La Mantia, un celebru bucătar italian, a trimis un mesaj redacţiei emisiunii „Porta a Porta“, prin care a anunţat că ar dori să-l ajute pe Racz, motivând că a trăit o experienţă similară cu cea prin care a trecut românul.

A doua zi, redacţia a trimis un comunicat de presă prin care anunţa intenţia lui La Mantia. Compatriotul nostru ar fi urmat să lucreze în bucătăria luxosului hotel Majestic din Roma.

Explicaţie

Astăzi, La Mantia susţine că „a fost nevoit“ să renunţe la ofertă pentru că, în presă, a fost acuzat că vrea să-şi facă reclamă gratuită. „Eu am plecat la o înmormântare la Napoli şi chiar uitasem de mesajul pe care l-am trimis. La întoarcere, am fost asaltat de 50 de ziare şi televiziuni”, explică acum celebrul bucătar.

S-au întors în România

Dezamăgit, Karol Racz a fost nevoit să se întoarcă acasă, în comuna braşoveană Cincu. Acelaşi final l-a avut şi povestea lui Alexandru Loyos Isztoika. Ajutat, după eliberarea din închisoare, de Asociaţia EuRomeni d’Italia şi de Forumul Intelectualilor Români din Italia, Isztoika a rămas la Roma încă două săptămâni.

Cu toate că era nevinovat, românul nu a avut curajul să iasă din casă în tot acest interval de timp. Orice tentativă de angajre a eşuat şi a fost nevoit să se întoarcă acasă, la Selistaş.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite