Inginer IT în Italia, 5.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaticienii români sunt foarte bine văzuţi pentru priceperea lor Traian Ştefănescu este un exemplu de român care a reuşit să îşi construiască o carieră în Italia, unde în

Informaticienii români sunt foarte bine văzuţi pentru priceperea lor

Traian Ştefănescu este un exemplu de român care a reuşit să îşi construiască o carieră în Italia, unde în prezent colaborează cu firme importante.

Odată cu intrarea României în UE, conaţionalii noştri pot munci liber în domeniile: agricol, turistic-hotelier, menaj, asistenţa persoanelor, construcţii, metal-mecanică, funcţii de conducere sau cu înaltă calificare profesională.

Pentru celelalte categorii profesionale, angajările sunt reglate de cotele guvernamentale referitoare la numărul de muncitori străini necesari în anul în curs pe teritoriul Italiei. Unul dintre domeniile de angajare unde nu funcţionează prejudecata "est-european = muncitor necalificat" este cel al informaticii.

Mulţi îşi deschid propria firmă

Gestionând afacerea personală, în domeniul informaticii, câştigi un brut de 8.000 de euro, din care se scad taxele şi rezultă un câştig de 5.000 de euro/lună. "În 2000 era o cerere mare de specialişti în domeniul informaticii, iar aceasta există şi astăzi. Chiar mie mi se solicită să recomand proaspăt absolvenţi români", declară Traian Ştefănescu (33 ani), din Bucureşti, analist programator. Acesta lucrează în prezent cu mari companii italiene, cum ar fi Vodafone.

În nouă ani de când e în Italia, Traian a lucrat pentru tot atâtea proiecte şi spune că în fiecare erau sau fuseseră implicaţi români. Aproape jumătate dintre românii pe care el îi cunoaşte în Italia lucrează în informatică.

Absolvenţii noştri, mai experimentaţi

Traian a fost trimis de resposabilii italieni în Germania, la Institutul de cercetări "Honda", pentru proiectul "Asimo". Asimo este cel mai avansat robot umanoid din lume. Astfel, Traian a participat la realizarea de programe pe care le foloseau cercetătorii acestui proiect.

"Românii acceptă fără echivoc provocarea. Italienii cer să fie trimişi la cursuri şi doar după aceea se implică într-un nou proiect", spune Traian. "Un absolvent român are mai multă experienţă în programare informatică pentru că în timpul facultăţii, de cele mai multe ori, el lucrează practic. În Italia, pentru a termina informatica în cinci ani trebuie să studiezi mereu acasă", ne explică bucureşteanul.

Şi la stat lucrează români

Născut la Galaţi, Vicenţiu Acostandei (39 ani) este unul dintre informaticienii apreciaţi la Roma. Românul s-a ocupat de proiecte de anvergură cum ar fi gestionarea reţelei de comunicare a Ministerului italian de Interne. Pentru aproape un an, a avut controlul datelor pe care le primesc chesturile din Italia.

În 2000 era o cerere mare de specialişti în domeniul informaticii, iar aceasta există şi astăzi
Traian Ştefănescu, informatician la Milano

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite