Infirmierii români, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

719 infirmieri români, femei şi bărbaţi, lucrează în spitalele italiene din Torino. Apreciaţi pentru seriozitate şi profesionalism, infirmierii români sunt cei mai numeroşi străini care lucrează în spitalele italiene.

„Românii au crescut din punct de vedere al integrării şi al afirmării profesionale. Au ştiut să obţină o poziţie respectată şi de excelenţă în sistemul sanitar italian”, declară Giuseppe Rovelli, directorul Colegiului Ipasvi (n.r. - colegiul infirmierilor).

Colegiul are 12.500 de infirmieri înscrişi ca profesionişti, dintre care 719 sunt români, 633 femei şi 86 de bărbaţi. „De la un sentiment de teamă, prezent în urmă cu trei-patru ani când au sosit primii infirmieri din România, s-a trecut în scurt timp la respectarea profesioniştilor români”, a mai adăugat directorul.

Două românce sunt model de profesionalism

La Clinica Cellini din Torino, două infirmiere românce sunt luate ca model de către colegele lor. Au fost printre primele românce angajate, iar de-a lungul anilor au ajuns cele mai apreciate din clinică. Minut Fabiana (31 de ani) este din Roman. După ce a lucrat şase luni în România ca asistentă, o vizită la unchii ei din Italia a convins-o să se transfere în această ţară. A urmat procedura de recunoaştere a calificărilor obţinute în România, la finalul căreia nu i-a fost greu să se angajeze ca infirmieră.

„M-am adaptat foarte repede noului sistem. Termenii de specialitate româneşti în medicină sunt foarte asemănători cu cei italieni şi de aceea nu întâmpinăm prea multe greutăţi”, spune Fabiana. De doi ani este şefă de sală în ambulatoriu, iar pe lângă două asistente românce pe care le coordonează, res­tul subordonatelor sunt italience.

„Practică“ la azilul de bătrâni

Cozma Katty, 33 de ani, este şefă la secţia de internări. Katty a aşteptat trei ani până i-a fost recunoscută diploma de studiu şi până când a reuşit să îşi găsească un loc de muncă în Peninsulă.

„La început nu ştiam limba italiană deloc, dar am lucrat într-un azil de bătrâni, iar acolo atât colegii, cât şi pacienţii au avut răbdare cu mine. După numai o lună de muncă, am dat un examen în limba italiană pentru înscrierea în categoria infirmierilor profesionişti”, povesteşte Katty.

Nu se gândeşte să revină în Ţară

Fabiana, chiar dacă mare parte din familia sa se află în România, preferă să rămână în Italia în viitorul apropiat: „Italia este ca o a doua casă pentru mine. Toţi prietenii mei se află aici, iar mare parte din ei sunt italieni”.

Minimum 1.000 de euro salariu

La momentul actual, la Torino sunt 719 români, 633 de femei şi 86 de bărbaţi, care sunt înscrişi în categoria profesională a infirmierilor. Sunt 16 spitale importante în oraş unde infirmierii români au găsit un loc de muncă. Acestora li se alătură alte zeci de spitale private sau aziluri de bătrâni care apelează la serviciile conaţionalilor noştri.

Este o meserie stresantă, dar bine plătită. Salariul unui asistent nu coboară sub o mie de euro şi poate ajunge şi la 2.000 pentru un coordonator de echipă. Se lucrează în trei ture de câte opt ore, cu două zile libere după cinci zile lucrătoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite