Încălcarea drepturilor omului în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, 4 decembrie, la Universitatea Bicocca din Milano s-a sărbătorit al 60-a aniversare a “Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” şi a “Constituţiei Italiene”. Evenimentul a

Ieri, 4 decembrie, la Universitatea Bicocca din Milano s-a sărbătorit al 60-a aniversare a “Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” şi a “Constituţiei Italiene”.

Evenimentul a fost deschis cu trei piese româneşti interpretate de “Banda del Villaggio Solidale”, trupă de interpreţi ţigani din România.

La eveniment s-au rememorat numeroase momente din perioada nerespectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Elevi, profesori, scriitori şi actori au rememorat victimele încălcării acestora în Italia.

Majoritatea construcţiilor (poduri, clădiri) milaneze, din ultimii ani, au fost făcute cu ajutorul românilor, marocanilor, ucrainienilor. Aceştia sunt aleşi de patroni, dis-de-dimineaţă, în funcţie de robusteţe, din locurile unde se strâng muncitorii zilieri.

Sunt încărcaţi în furgonete ca animalele şi duşi la locul de muncă. Pe şantiere sunt exploataţi la maxim, plătiţi şi cu doi euro pe oră, şi nu vor avea, poate, niciodată documente italiene.

Pe ecranul “Aulei Magna” a Universităţii Bicocca au fost proiectate mesaje rasiste culese de-a lungul timpului din diferite locuri din Milano sau Peninsulă:

“Să oprim invazia clandestinilor, gata cu încurajările imigraţiei.”

“Nu, imigranţilor.”

“Mănâncă şi cumpără produse italiene”

Un poliţist către un băiat din Ghana: “Mărturiseşte, maimuţă.”

S-a specificat faptul că în Italia există circa patru milioane de muncitori “la negru” care scapă statisticilor. Aceştia, dacă mor la locul de muncă, nu intră în nici un tip de evidenţă.

Românii, moldovenii, ucrainienii şi albanezii lucrează “la negru” mai ales în Lombardia (nordul Italiei). Marea majoritate a acestora nu au liber de Paşte, Crăciun, sâmbăta, duminica.

Dacă se îmbolnăvesc ei sunt duşi în spitale, dar nu în cele oficiale, ci în cele clandestine, împărţite pe specialităţi şi pe etnii, pentru chinezi, români, magrebini, etc.

Aceasta e o lume paralelă, o altă Italie, cea a ruşinii.

Printre cazurile cele mai tragice a fos amintit cel al unui tânăr român care a fost obligat să se dezbrace pentru că a fost acuzat de furtul unui telefon mobil.

Deşi şi-a dat jos toate hainele, telefonul nu a fost găsit (6 noiembrie 2008, Bergamo). Atl caz a fost cel al unui muncitor român a murit şi a fost  ascuns sub deşeurile din şantier doar pentru a nu se şti că el a lucrat acolo “la negru”.

A fost descoperit după trei zile, iar pentru a putea fi scos din ascunzătoare i s-au tăiat picioarele.

La tribuna oratorilor au fost prezenţi scriitorul român Mihai-Mircea Butcovan şi actorul italian, de origine evreiască, Moni Ovadia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite