Imigranţii scad nivelul şcolii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Italia studiază elevi din peste 190 de ţări
În Italia studiază elevi din peste 190 de ţări

Rezultatele unei analize publicate de Bankitalia susţin că prezenţa imigranţilor, mai ales a celor cu un nivel scăzut de specializare, reduce calitatea medie a şcolii publice.

Explicaţia pe care o dau realizatorii studiului, profesorii Davide Dottori şi I-Ling Shen, este următoarea: fluxul tot mai consistent de imigranţi influenţează distribuţia resurselor publice destinate şcolilor.

Mecanismul finanţării

Deşi sunt tot mai mulţi elevi străini pe băncile şcolilor publice italiene, acestea nu pot investi în dezvoltare. Motivaţia ar fi că atribuirea fondurilor se face în funcţie de puterea de influenţă electorală, iar părinţii lor nu pot vota. Cei doi profesori se referă la hotărâri privind cuantificarea taxelor şi resursele destinate şcolilor publice.

CITIŢI ŞI:

Galaţi: "Podul de flori" devine "Podul de diplome"

Acest mecanism provoacă o înrăutăţire a învăţământului public şi, prin urmare, o migrare a italienilor înspre şcolile particulare. Fenomenul este caracteristic multor ţări membre OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), cât şi SUA.

Numărul străinilor din şcolile publice italiene este de aproximativ 650.000, adică 7% din totalul elevilor. Cea mai numeroasă comunitate şcolară este cea a românilor, cu 92.734 de elevi. La gimnaziu, cei mai mulţi elevi imigranţi sunt români (16,15%), urmaţi de albanezi (14,48%) şi de marocani (13,28%).

Anul trecut, toţi elevii români au trecut Bac-ul, spre deosebire de italieni, a căror proporţie de eşec este în creştere. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite