Imigranţii creează tensiuni la vârf în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, a primit la palatul prezidenţial câţiva reprezentanţi ai imigranţilor, de curând deveniţi cetăţeni italieni.

La sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, a primit la palatul prezidenţial câţiva reprezentanţi ai imigranţilor, de curând deveniţi cetăţeni italieni. Evenimentul a avut loc într-un cadru oficial la Palazzo Quirinale din Roma, reşedinţa şefului statului.
 
Pe lângă declaraţiile conjuncturale legate de aportul imigranţilor la dezvoltarea Italiei, oficialii prezenţi au confirmat intenţia de a moderniza sistemul de acordare a cetăţeniei.

De asemenea, preşedinte statului a adresat executivului apelul de a aborda o strategie de lungă durată în ceea ce priveşte imigraţia. “Imigranţii sunt o forţă, aduc prospeţime Italiei”, a spus Napolitano.

Umilirea imigranţilor aduce voturi

Evenimentul a avut o amploare mediatică nesperat de mare şi mai mulţi politicieni au ţinut să-şi precizeze poziţia faţă de imigraţie. Liderul Ligii Nordului, Umbero Bossi, deşi senator şi ministru în guvernul Berlusconi l-a contrazis pe Napolitano afirmând că “Imigranţii sunt o resursă negativă pentru Italia”.

Declaraţia a fost făcută la o şedinţă a partidului desfăşurată la Acqui Terme (la 70 de kilometri nord de Genova) şi completată ulterior cu o alta prin care Bossi încercă să o explice pe prima. “Stânga şi-a pierdut proletariatul şi a pariat pe voturile imigranţilor. Dar n-a fost să fie aşa, italienii şi-au dat seama că-şi pierd identitatea în modul ăsta”, a precizat Bossi.

Potrivit raportului Uninoncamere (Uniunea Camerelor de Comerţ) pe 2007, imigranţii produc 8,8% din PIB-ul Italiei, în creştere faţă de 2006 cu 2,7 %.






Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite