INCREDIBIL Italia, ţara cu 44.700 de patroni români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre trucurile folosite pentru a nu plăti contribuţiile sociale forţează o creştere a numărului intreprinzătorilor străini din Peninsulă. În construcţii, trei din 10 patroni sunt imigranţi. Românii sunt însă depăşiţi de marocani.

Fundaţia Leone Moressa a publicat astăzi un raport legat de situaţia intreprinzătorilor italieni şi străini în Italia, în baza datelor puse la dispoziţie de Infocamere. Cifrele arată că în Peninsulă se află un număr considerabil de patroni de firme români, mai ales în construcţii. Vestea ar trebui să ne bucure, dar o lectură mai realistă a cifrelor arată şi partea cealaltă a monedei.

Numărul intreprinzătorilor străini a întregistrat o creştere de 5,7% în ultmul an, în timp ce numărul italienilor a scăzut cu 1,4%. Raportat la anul 2006 însă, numărul patronilor străini a crescut cu 38,6%, în timp ce italienii care s-au retras din afaceri au fost 6,6% din total.

Investiţii fără capital

Sectoarele în care sunt prezenţi mai imigranţi sunt cele care nu necesită mari investiţii; 36% în comerţ, iar 9,1% sunt înregistraţi ca artizani. Sectorul care „împinge” însă în sus cifra „oamenilor de afaceri” străini sunt construcţiile, cu trei patroni străini din zece. 

Foarte puţini dintre aceştia au însă forţa economică de „a lua lucrări” de anvergură, astfel că mulţi lucrează în subantreprize, care de multe ori ascund un raport de muncă subordonată. Forma juridică aleasă cu preponderenţă de străini este „partita IVA”, echivalentul persoanei fizice autorizate (PFA) din România.

Află pe adevarul.it pe ce loc sunt patronii români în Italia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite