Hackerul român din Italia, protejat în închisoare de un mafiot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Bogdan Ionescu, olimpicul român condamnat în Italia la trei ani de detenţie pentru piraterie informatică, a fost eliberat condiţionat luna trecută şi are numeroase oferte de lucru.

Mai citiţi şi:

adevarul.it - “Geniul informaticii” din Italia a fost eliberat condiţionat
adevarul.es – Rețelele românești de ”phishing” terorizează Spania



 FBI, pe urmele „biohackerilor“

 Reşiţa: Hackerii rămân în arest
Americanii vor securitate cibernetică

Compatriotului nostru i s-a permis, anul trecut, să susţină examenul de admitere la Facultatea de Informatică de la Milano. A terminat testul în 20 de minute şi a obţinut nota maximă. Cu toate că povestea sa a fost pe larg prezentată de presa italiană, care l-a supranumit „geniul informaticii“, Gabriel nu a avut voie să dea interviuri pe perioada detenţiei. A acceptat să stea de vorbă cu reporterul „Adevărul“, în prezenţa avocatului său, Pierpaolo Livio. Tânărului i-a fost comutată pedeapsa cu închisoarea în arest domiciliar, pe care-l execută într-o comunitate religioasă din Como.

Adevărul: Bogdan, cum ai fost implicat în povestea asta?

Bogdan Gabriel Ionescu: În februarie 2007 o persoană pe care abia o cunoscusem mi-a propus să fac un site-clonă al paginii de internet a Poştei Italiene. De aici ştiţi povestea, în decembrie am fost arestat, iar pe 25 ianuarie am cerut extrădarea în Italia. Am spus: „Puteţi să mă duceţi unde vreţi, dar nu mă lăsaţi aici, în arestul din România.“

A: Ai avut parte de o detenţie grea?

B.G.I
.:
Nu, n-aş spune asta. Pierpaolo Livio: În închisoare a devenit foarte repede popular, pentru că povestea lui era deja cunoscută. A obţinut automat protecţia celui mai influent deţinut din penitenciarul din Como, unul dintre oamenii lui Renato Vallanzasca, celebrul interlop italian din anii ‘70. Acesta mi-a confirmat personal că nu o să-i facă nimeni rău lui Gabriel, pentru că locul lui nu e acolo.  

A: Cine ţi-a fost aproape în această perioadă?

B.G.I.: În primul rând, familia. Chiar dacă la început nu le-a venit să creadă, după aceea m-au susţinut. Mi-au fost alături şi avocatul Livio şi reprezentanţii consulatului de la Milano

A: Cum au reacţionat părinţii tăi după ce ai fost arestat?

B.G.I.: Când m-a luat poliţia de acasă au fost şocaţi. Nu aveau nici cea mai mică idee despre ce făceam eu. După ce s-au obişnuit cu ideea, au început să vină în Italia să mă viziteze la închisoare.

A: Au fost prieteni din România care ţi-au întors spatele?

B.G.I.: Nu ar fi avut de ce, nu am cerut nimic de la nimeni. Dimpotrivă, am primit multe mesaje de susţinere.

A: Cum e noul tău loc de muncă?

B.G.I.: Nu l-am văzut încă, am înţeles că sunt nişte probleme.

P.L.:
Firma care trebuia să-l angajeze, Waylog, a fost pusă într-o situaţie delicată. Dat fiind faptul că ei se ocupă de interceptări, care apoi sunt folosite în instanţele de judecată, concurenţa lor a protestat, motivând că nu pot angaja pe cineva care are antecedente penale.

A: Cum te privesc colegii de la facultate?

B.G.I.:
Chiar dacă unii au aflat cine sunt, n-am observat niciun comportament deosebit. Nici profesorii nu se poartă diferit cu mine.

A: După ce vei încheia conturile cu justiţia italiană, ce vei face?

B.G.I.: Rămân în Italia. Aici am mai multe posibilităţi decât în România.

A: Legat de imaginea de geniu al informaticii, pe care ţi-a creat-o prea italiană, te consideri un expert al computerelor?

B.G.I.: Cred că mă descurc puţin peste medie, nimic mai mult.

Condamnat pe viaţă

Renato Vallanzasca este închis în penitenciarul Opera din Milano şi este unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi italieni. Povestea vieţii lui a fost descrisă în trei cărţi, un film şi în nenumărate documentare.
În jurul personajului Vallanzasca s-au ţesut nenumărate legende urbane inspirate din multele jafuri, răpiri şi evadări pe care le-a comis. În total, a strâns patru condamnări pe viaţă.

Fost olimpic

Bogdan Gabriel Ionescu, 21 de ani, din Craiova, fost olimpic la informatică, matematică şi fizică, fusese admis la două facultăţi, Informatică şi Matematică-Informatică, la Politehnică şi la Universitatea din Bucureşti.

La începutul lui 2007 a creat un site identic cu cel al Poştei Italiene, care a fost folosit de un grup de români pentru a sustrage bani din conturile unor pensionari italieni.

La 27 decembrie 2007, Gabriel a fost ridicat de acasă, din Craiova, şi trimis în Italia, unde a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare.

image
image

 În închisoare a devenit foarte repede popular, pentru că povestea lui era deja cunoscută.

image


Pierpaolo Livio
avocatul lui Bogdan

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite