Guvernul Prodi scoate din foc castanele lui Veltroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profitând de vacanţa de sfârşit de an, Prodi prelugeşte "Ordonanţa Mailat" Unul dintre ultimele acte legislative adoptate de executivul italian în 2007, a fost prelugirea aşa-zisei

Profitând de vacanţa de sfârşit de an, Prodi prelugeşte "Ordonanţa Mailat"

Unul dintre ultimele acte legislative adoptate de executivul italian în 2007, a fost prelugirea aşa-zisei ordonanţe "Mailat". Momentul ales a fost unul strategic, dat fiind că Italia intră într-o relativă acalmie de Sărbători.

Istoria acestei ordonanţe începe imediat după cazul Mailat, când la presiunile primarului Romei, Walter Veltroni, cât şi a opiniei publice, Guverul Prodi a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permitea expuzarea comunitarilor. Practic, actul legislativ a confirmat o directivă UE, mai exact 2004/38/CE, în care este stipulat că orice stat membru are dreptul de a limita libera circulaţie a unui cetăţean UE, dacă acesta este considerat periculos pentru ordinea publică.

În Italia, orice ordonanţă rămâne în vigoare pentru o perioadă de 3 luni, timp în care trebuie avizată de parlament şi transformată în lege. Parlamentul italian a luat în discuţie la începutul lunii decembrie ordonanţa "Mailat", dar imediat după ce a trecut de Senat, la 2 voturi diferenţă, guvernul a retras-o.

Motivul invocat oficial a fost că va fi pregătit un alt text, care să răspundă mai bine exigenţelor actuale în materie de siguranţă. Motivele neoficiale însă sunt mai multe; merg de la formulări ambigue, la norme împotriva recomandărilor europene şi - cireaşa pe tort - citarea unui articol greşit din Tratatul de la Amsterdam.

Decizia de a retrage din Parlament ordonanţa "Mailat" este una curajoasă dar necesară. Adoptată la insitenţele lui Veltroni, din poziţia de proaspăt preşedinte al Partito Democratico şi viitor lider al stângii, s-a demonstrat un act normativ a cărui eficienţă e aproape de zero. Expulzaţii se întorc în decurs de puţine zile în Italia, iar problema cea mai mare în materie de siguranţă naţională, nu sunt nicidecum românii sau rromii români.

Guvernul Prodi, pentru a ieşi decent din această situaţie, a decis să joace cartea terorismului. A inserat în noul text norme mai severe decât cele actuale, care sunt oricum draconice. De exemplu, în Italia, conform Legii Antitero, nu poţi naviga pe internet de la un i-cafe fără să prezinţi un document de identitate.

Aşadar, noua ordonanţă, pe care am botezat-o automat "Mailat 2", nu aduce noutăţi în ceea ce-i priveşte pe români, ci doar salvează Guvernul de la o greşeală absurdă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite