Guvernul Berlusconi, avertizat de UE pe tema amprentării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a fost "pusă la zid" la lucrările summitului european de la Bruxelles, dedicat îmbunătăţirii situaţiei comunităţilor rrome din UE. Ieri, reprezentanta Italiei, subsecretarul de stat

Italia a fost "pusă la zid" la lucrările summitului european de la Bruxelles, dedicat îmbunătăţirii situaţiei comunităţilor rrome din UE. Ieri, reprezentanta Italiei, subsecretarul de stat în Ministerul Muncii, Eugenia Roccella, a fost fluierată, iar o parte din asistenţă a părăsit sala.

Protestul a venit din partea ONG-urilor care se ocupă de integrarea ţiganilor, precum şi din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile. Principalul reproş adus Italiei este legat de amprentarea pe criterii etnice şi de amprentarea minorilor. Nemulţumi rile au fost cauzate şi de nivelul la care Italia a ales să fie reprezentată la acest summit (subsecretar de stat), deşi a fost principala contestatară a politicilor UE privitoare la ţigani.

Ambasadorul Italiei pe lângă UE, Ferdinando Nelli Feroci, a trimis aseară o scrisoare de protest comisarului Vladimir Spidla în care se plânge că "protestatarii au împiedicat subsecretarul să intervină. Acest lucru spune multe când se vorbeşte despre intoleranţă.

Regretăm că s-a întâmplat astfel, că a fost împiedicată să vorbească în condiţii normale, pentru că intervenţia sa se referea exact la politicile de integrare pe care le desfăşoară Italia."

"Nu voi tolera nicio practică şi nicio măsură legislativă care să fie incompatibilă cu dreptul comunitar. Noi am spus clar guvernului italian că nu vom accepta niciun recensământ desfăşurat pe criterii etnice sau religioase", a avertizat guvernul de la Roma şi Jacques Barrot, comisarul european pentru Justiţie, libertate şi securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite