Gunoaiele de la Napoli, pazite de armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Berlusconi a declansat un asalt pe mai multe fronturi asupra gunoaielor din Napoli. Le-a indepartat mai intai pe cele care stateau in calea ministrilor, asa incat prima sedinta a

Guvernul Berlusconi a declansat un asalt pe mai multe fronturi asupra gunoaielor din Napoli. Le-a indepartat mai intai pe cele care stateau in calea ministrilor, asa incat prima sedinta a cabinetului sa poata avea loc in centrul orasului. Apoi a mobilizat armata si a inasprit legile.

Napoli e ingropat aproape, de mai mult de şase luni, sub gramezile imense de gunoi menajer care ajung uneori pana la primul etaj al blocurilor. De la stadiul de "stare de urgenţă", problema a evaluat la "dezastru natural care va fi tratat ca o erupţie vulcanică", dupa cum s-a exprimat premierul Berlusconi. Reporterul nostru Anca Mihai a fost la Napoli chiar in ziua sedintei de guvern si a constatat ca deocamdata gunoiul nu a disparut, ci a fost doar redistribuit prin oras.

După prima reuniune a noului executiv, Silvio Berlusconi a anunţat că au fost stabilite şapte locuri în jurul oraşului unde gunoaiele vor fi depozitate. Locaţiile au fost declarate "zone militare" şi vor fi păzite de membri ai forţelor armate. Oricine va împiedica desfăşurarea activităţii de dizolvare a deşeurilor va fi pasibil de închisoare.

Aviz mafiei, pare sa spuna aceste decizii, in conditiile in care gruparile mafiote din provincie au fost cele care pana acum au controlat centrele de depozitare. Cu această ocazie cabinetul s-a mai imbogatit cu o functie noua. Seful Protecţiei Civile, Guido Bertolaso, a fost numit secretar de stat responsabil exclusiv cu rezolvarea problemei deşeurilor.

Dar Silvio Berlusconi a atras atenţia că găsirea unei soluţii pentru gunoaie a fost împiedicată nu doar de celebra Camorra (mafia napoletană). Protestele locuitorilor din zonele unde erau propuse "gropile de gunoi" au periclitat deciziile ferme în acest sens. Dacă situaţia va persista, grupurile organizate care vor încetini activitatea pot fi acuzate de ceea ce autoritatile au numit "complicitate la acţiuni de tip mafiot".

În stradă, până în ultima zi

În timp ce miniştrii dezbăteau criza deşeurilor, câteva sute de manifestanţi defilau în apropierea Castelului Regal unde a avut loc şedinţa de guvern. Supravegheaţi de poliţie, protestatarii au cerut rezolvarea problemei gunoaielor, dar cât mai departe de Napoli, ca să nu polueze aerul.

Armata a curaţat străzile

Cu o seară înainte de organizarea consiliului de miniştri, arma a eliberat oraşul de 18 tone de gunoi care au fost încărcate într-un tren şi trimise la reciclat în Germania. In Napoli insa estimarile optimiste vorbesc de mii de tone de gunoaie pe strazi. Locuitorii s-au trezit miercuri dimineaţa cu un oraş pe care nu îl mai recunoşteau.

"În fiecare zi deschid magazinul şi primul lucru pe care îl fac de câteva luni este să îndepărtez pungile de gunoi din faţa uşii. Vecinii le aruncă de pe balcon în timpul nopţii deoarece tomberoanele sunt arhipline. Azi insa am găsit strada măturată si tomberoanele goale. Soldaţii ne-au spus să ţinem gunoiul în casă, măcar o zi, până pleaca ei", mi-a povestit Pasquale Massi (49 ani), proprietarul unei pravălii de produse alimentare aşezată pe una dintre străduţele din centrul oraşului. Se intampla dimineata. Seara insa, cand s-a retras spre Roma, echipa guvernamentala a lasat în urmă tomberoanele pline până la refuz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite