Guido Melis: „Stop rasismului asupra românilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guido Melis: „Stop rasismului asupra românilor!“
Guido Melis: „Stop rasismului asupra românilor!“

Deputatul Guido Melis semnalează într-un comunicat înmulţirea cazurilor de discriminare a compatrioţilor noştri. Presa din Peninsulă nu publică toate episoadele de discriminare sau xenofobie ale italienilor îndreptate asupra conaţionalilor noştri.

În ultimele zile, presa italiană a omis să prezinte unele episoade de rasism care s‑au manifestat împotriva românilor. În opinia lui Guido Melis, preşedinte al asociaţiei parlamentare italiene Prietenii României,  numărul acestor „incidente“ rasiste a căror ţintă este comunitatea română din Italia este în continuă creştere.

Deputatul Partidului Democrat a dat ca exemplu, într-un comunicat, cazul unei românce care locuieşte de 10 ani în Italia şi căreia nu i-a fost permis să împrumute cărţi de la Biblioteca Naţională din Roma. Bibliotecara i-a pretins femeii să prezinte un contract de muncă, drept garanţie pentru cărţile împrumutate.

„Daţi foc românilor!“, în Tribunalul din Roma

La protestul unor alţi abonaţi ai bibliotecii, aflaţi de faţă, funcţionara Bibliotecii Naţionale a recunoscut că a comis o eroare.

Un alt episod de rasism adresat românilor s-a petrecut chiar în Tribunalul Penal din Roma, unde pe uşa unei toalete este scris „Daţi foc românilor!“. Indignarea lui Melis este că nimeni nu a şters acel slogan rasist de pe uşă. „Se ştie că mama cretinilor este mereu însărcinată, dar ceea ce surprinde e că autorităţile nu au dispus ştergerea oribilului slogan, chiar şi după ce au fost înştiinţate de existenţa acestuia“, a spus deputatul italian.

Guido Melis s-a adresat apoi direct forţelor politice, spunând că este de neconceput ca astfel de episoade rasiste să existe încă la adresa românilor. „Îi invit pe toţi cei care informează şi toate forţele politice să dea dovadă de mai multă responsabilitate în privinţa acestei probleme“, a declarat Melis în încheiere.

image

Îndemnul „Daţi foc românilor!“ a mai apărut pe zidurile Romei

„Blocaţi vânzările pentru români“

Un caz mult mai grav, în opinia deputatului Melis, este cel al blocării vânzărilor pentru clienţii români de către compania Fastweb. La 19 septembrie, dealerii reprezentanţelor companiei de internet şi cablu TV Fastweb au primit din
partea managerului regiunii Emilia Romagna, Micaela Serenari, o circulară prin care se cerea „să nu mai încheie contracte cu românii“.

Un operator din cadrul sistemului de gestiune al companiei, de la filiala Bologna, ar fi declarat că le-a fost sugerat tuturor angajaţilor ca în momentul în care întâlnesc clienţi români să mimeze că sistemul operativ este blocat şi că nu pot fi emise abonamente.

Potrivit directorului de Relaţii Externe şi Instituţionale Fastweb, Sergio Scalpelli, nu este vorba de o interdicţie oficială, ci doar de o greşeală a unui angajat al companiei. „Nu este o circulară a firmei, ci doar un e-mail al unei colege care a comis o greşeală reprobabilă“, afirmă acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite