Gest disperat: S-a autoincendiat în centrul Romei - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Buznean (41de ani) este din Rădăuţi şi nu mai poate munci în urma unui accident rutier. Şi-a pierdut locul de muncă şi spera să primească o pensie de invaliditate, de care însă nu a beneficiat şi astfel a hotărât să-şi dea foc în semn de protest.

Gestul de disperare l-a purtat pe Stelian în piaţa Veneţia, una din pieţele centrale ale Romei. Pe platoul din faţa monumentului “Altare della Patria”, românul a scos o sticlă care conţinea o soluţie inflamabilă, s-a cu ea stropit pe corp, iar apoi şi-a dat foc cu o brichetă. Carabinierii, aflaţi în apropiere, au intervenit imediat şi au stins flăcările care au cuprins mâinile şi picioarele protestatarului. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul “Sant’Eugenio” din Roma.

Reporterii "Adevărul" l-au vizitat pe Stelian la Secţia de Arsuri unde este internat. Pacientul, deşi  condiţia sa de sănătate este bună, este izolat şi poate fi contactat doar prin intermediul unui interfon.

De ce ai făcut acest gest?

“Mi s-a făcut o nedreptate. În urmă cu un an şi jumătate am avut un accident rutier şi mi-am pierdut locul de muncă. Nu mai am cu ce să mă întreţin şi nici unde să locuiesc. Am solicitat o pensie de invaliditate, dar mi s-a spus că nu am niciun drept să o primesc, deoarece nu am carte de identitate italiană.

Sunt în Italia de şapte ani. Am muncit mereu în construcţii. În 2005-2006 m-am întors în ţară şi am muncit pe cont propriu tot în construcţii, dar pe perioada iernii la noi lucrările se opresc. M-am întors în Italia cu un contract de muncă la o firmă de construcţii. Eram foarte mulţumit. Mă plăteau cu 70 de euro pe zi. Însă, în urma accidentului rutier petrecut în noiembrie 2007, am rămas invalid şi nu pot să mă deplasez, decât cu ajutorul cârjelor.”

Cum s-a întâmplat accidentul?

“Eram pe trecerea de pietoni şi o motocicletă m-a lovit în plin. Am avut fracturi multiple de bazin, iar piciorul drept era zdrobit. Am rămas internat în spital patru luni şi jumătate şi mi s-au făcut mai multe operaţii, atât la bazin, cât şi la picioare. Mi s-a făcut un transplant de muşchi de la piciorul stâng la cel drept, pentru că eram în pericol de a-l pierde.”

Cum ai pierdut locul de muncă?

“Eram în spital când firma pentru care munceam mi-a prelungit contractul de la trei luni la o jumătate de an. Însă în luna mai 2008 mi-au spus că nu mă vor plăti pentru perioada în care am stat în spital, dacă nu îmi semnez demisia. Am acceptat, neştiind ce consecinţe va avea acest lucru şi acum nu mai vor să îmi aprobe cererea de pensie de boală la care aveam dreptul.”

Eşti căsătorit? Ce intenţionezi să faci pe viitor?

“Da. Soţia mea şi cei doi copii sunt în Grecia. Am locuit mereu departe unii de alţii. Soţia mea munceşte la curăţenie, iar copiii sunt la şcoală. Fiica mea are 18 ani, iar băiatul 16. Vrem să ne întoarcem cu toţii în România, dar nu am hotărât când. Eu sunt disperat şi, dacă nu mă ajută cineva, nu mă opresc aici. Voi protesta în mod public până mi se va face dreptate.”

Va sta în spital cel puţin 21 de zile

Medicul Gaetano Esposito, care îl tratează pe Stelian spune că pacientul nu se află în stare foarte gravă, însă va avea nevoie de operaţii.

“Arsurile nu se întind pe suprafeţe mari, însă sunt destul de profunde şi, din această cauză, pacientul va fi supus unor intervenţii chirurgicale, care îl vor reţine în spital cel puţin 21 de zile” spune, Gaetano Esposito, responsabilul secţiei de arsuri de la Spitalul “Sant’Eugenio” din Roma.

Sindicalistul l-a sfătuit să nu semneze demisia

Deşi a cerut ajutorul sindicatului CGIL, unde era înscris, situaţia lui a rămas nerezolvată, datorită faptului ca prin semnarea demisiei nu mai putea beneficia de niciun drept.

Daniel Grigoriu, sindicalist român, funcţionar la  Fillea CGIL din Roma, cunoaşte situaţia lui Stelian Buznean. 
"A venit la mine să-mi ceară ajutorul. El ar fi putut să beneficieze de o pensie de invaliditate de 1100 de euro. L-am sfătuit să aibă răbdare şi să nu-şi semneze demisia, însă nu m-a ascultat. Acum, din păcate, nu se poate face nimic pentru el. Stiu că este într-o situaţie disperată şi mi-a spus despre intenţia sa de a-şi da foc în piaţă. Nu e prima oară cănd ameninţă cu astfel de gesturi, însă în felul acesta îşi face mai mult rău”, spune sindicalistul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite