Geoană dă mai mult: 25.000 euro pentru cei care se întorc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD, Mircea Geoană, susţine cu tărie că facilităţile anunţate de social-democraţi pentru românii care muncesc în afara ţării şi doresc să se întoarcă pot fi acordate. Inclusiv

Liderul PSD, Mircea Geoană, susţine cu tărie că facilităţile anunţate de social-democraţi pentru românii care muncesc în afara ţării şi doresc să se întoarcă pot fi acordate. Inclusiv suma de instalare de 25.000 de euro pe care Geoană a promis-o celor care revin în ţară.

Declaraţia pe care social-democratul a făcut-o în urmă cu mai mult de o săptămână, la Milano, la lansarea candidaţilor PSD pentru diasporă, şi în care vorbea de o sumă de 20.000 de euro, a fost criticată de adversarii săi politici şi taxată de presa din România ca fiind imposibil de pus în practică.

La Congresul PSD-PC care a avut loc sîmbătă, liderul pesedist, nominalizat oficial candidat al social-democraţilor pentru fotoliul de prim-ministru, a făcut aceeaşi promisiune, spunând însă că este vorba despre 25.000 de euro.

"Vom da 25.000 de euro primă de instalare şi 60% scutire de la impozit pentru cei care vor să înceapă o afacere", a plusat Geoană, care a arătat că locul tinerilor care muncesc în străinătate este în ţară.

Mircea Geoană a ţinut să sublinieze duminică seara, în timpul unei băi de mulţime la Ziua Recoltei, că aceste facilităţi ar fi trebuit să fie acordate de Guvernul Tăriceanu, fiind un program deja convenit cu Uniunea Europeană.

"Dacă sunt incapabili să-şi facă propriile proiecte, este problema lor. Este vorba de un program convenit UE, care este prins în resursele pe care le avem pentru dezvoltarea rurală", a spus Geoană, duminică, în timpul vizitei făcute pe platoul din spatele Palatului Copiilor, unde se desfăşura Ziua Recoltei.

Declaraţiile pesedistului au primit replica de la purtătorul de cuvânt al PNL, Tudor Chiuariu, care a catalogat programul de guvernare prezentat sâmbătă de PSD ca fiind “Cele 10 fantezii ale lui Mircea Geoană”.

De asemenea, europarlamentarii PDL l-au atacat pe preşedintele PSD, acuzându-l de demagogie şi proastă infomare. Ei au arătat că Geoană a promis tinerilor români întorşi în ţară prime de instalare, deşi fondurile la care a făcut referire nu sunt încă disponibile.

Ei au explicat că este vorba despre Măsura 112- Instalarea tinerilor fermieri din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală convenit cu UE, care nu a intrat încă în aplicare. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare în septembrie şi urmăreşte atragerea tinerilor în activităţi agricole, unde se simte deja lipsa acestora. Tinerii fermieri cu vârsta sub 40 de ani pot beneficia de prime de instalare între 10.000 de euro şi 25.000 de euro în funcţie de exploataţiile eligibile.

Ce nu a spus Geoană este faptul că programul stabileşte şi o limită de 8.000 de astfel de prime de instalare, ele neputând fi acordate tuturor celor care ar putea dori să se stabilească în ţară. În plus, ele se vor adresa şi tinerilor fermieri din ţară, nu numai celor care se vor întoarce de peste graniţe. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite