Fizician român, apreciat în laboratoarele Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălina Cruceanu este fizician în Italia din 1992 şi se ocupă de aplicarea în laborator a experimentelor fizicii şi de măsurători ştiinţifice. Sâmbătă seara, Cătălina a prezentat

Cătălina Cruceanu este fizician în Italia din 1992 şi se ocupă de aplicarea în laborator a experimentelor fizicii şi de măsurători ştiinţifice. Sâmbătă seara, Cătălina a prezentat publicului larg o conferinţă despre intersecţiile între fizică şi artă, transmisă în direct prin internet.

De la Pitagora şi până la Dan Brown ("Îngeri şi Demoni"), fizica s-a regăsit în paginile marilor scriitori ai tuturor timpurilor. Sinteza a făcut-o fizicianul român Cătălina Cruceanu, în cadrul prelegerii "Fizica şi Arta - două mijloace complementare de exprimare a creativităţii".

La invitaţia asociaţiei oamenilor de ştiinţă Mensa Lazio, cercetătoarea a prezentat, pe înţelesul tuturor, elementele comune între ştiinţă şi artă.

"Într-o zi, Pitagora trecea pe lângă un atelier mecanic şi a auzit sunetele oscilante ale ciocanelor. Intrând în atelier, el şi-a dat seama că intervalele depindeau de greutatea şi mărimea ciocanelor. Aceia au fost primi paşi spre o relaţie strânsă între matematică şi muzică", ne-a fizicianul. Prezentarea intergrală poate fi urmărită în limba italiană pe site-ul www.artoong.net.

A fost şefă de promoţie pe ţară

"Am cunoscut-o pe Cătălina anul trecut, când am vizitat reactorul de la Frascati (n.r. un orăşel la 50 de km sud de Roma) şi am rămas impresionat de simplitatea şi inteligenţa ei. Nu este nici pe departe "şoarecele de laborator" la care te-ai putea gândi, când auzi vorbindu-se despre un fizician de renume internaţional, ca ea", ne-a spus Marco Quaresima, co-secretarul regional, Mensa Lazio.

Între Trieste şi un orăşel la sud de Roma, Cătălina Cruceanu a ales laboratoarele de la Frascati pentru aplicarea principiile fizicii experimentale. Născută la Braşov şi şefă de promoţie pe ţară, cercetătoarea a absolvit facultatea de Fizică din Bucureşti în 1989. Doi ani mai târziu îşi începea cariera în Laboratoarele Naţionale italiene de la Frascati. În prezent, ea colaborează cu o echipă de şapte cercetători din Bucureşti şi este optimistă în ceea ce priveşte evoluţia ştiinţei în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite