Fişa medicală a unei românce a dispărut a doua zi de la internare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ţigancă româncă, victima unui accident rutier, a fost internată şi operată în regim de urgenţă, iar a doua zi a fost externată, deşi era minoră şi însărcinată în a patra

O ţigancă româncă, victima unui accident rutier, a fost internată şi operată în regim de urgenţă, iar a doua zi a fost externată, deşi era minoră şi însărcinată în a patra săptămână. Mai mult decât atât, adolescenta a fost ştearsă din baza de date a spitalului.

Memet Victoria (18 ani), din Călăraşi, a venit în Italia acum doi ani. Tânăra locuia împreună cu socrii şi soţul ei într-o tabără din zona Salaria, Roma. Pe 5 octombrie 2007 a fost victima unui accident rutier, fiind lovită de o maşină chiar pe trecerea de pietoni.

În urma impactului, Victoria a suferit leziuni grave ale maxilarului, pierzându-şi zece dinţi. A fost operată imediat şi stabilizată. ,,Mi-au cusut faţa pe viu, fără anestezie, spunându-mi că pot pierde copilul", povesteşte Victoria despre experienţa avută la spital. În plus, ironia face ca asistenta care a îngrijit-o să fie o româncă. Tânăra îşi aminteşte că a fost tratată dispreţuitor şi lăsată să sufere.

A doua zi, aflată încă în stare de şoc şi fiindu-i teamă că părinţii şi soţul nu ştiu de ea, Victoria a cerut permisiunea doctorilor să o externeze pentru a-şi informa familia de cele întâmplate. Aceştia, fără nici o obiecţie, i-au dat drumul deşi pacienta nu era în condiţia de a părăsi spitalul.

Ajunsă "acasă", ţiganca le-a povestit părinţilor şi soţului de accident şi familia a dus-o înapoi la spital. Aici au întâmpinat o problema; fiica lor nu mai figura în baza de date a spitalului, neexistînd astfel dovada vreunei intervenţii cu o zi înainte.

A dispărut şi asistenta

A fost reinternată pentru alte 4 zile, după care a fost externată, medicii considerânt că nu mai are nevoie de niciun tratament. În încercarea de a vorbi cu asistenta care o "îngrijise" pe ţigancă, părinţii Victoriei au constatat cu stupoare că aceasta nu mai era de găsit, reprezentanţii spitalului negând faptul că ar avea o angajata româncă.

La 9 luni de la incident, familia încearcă să facă lumină în acest caz, dar lipsa fişei medicale şi a datelor referitoare la intervenţie fac imposibil acest lucru.

Ajutată de o italiancă

De cazul româncei s-a ocupat o jurnalistă italiancă, Donatella Papi, care s-a prezentat cu Victoria la un medic legist, pentru a-i face vizita necesară demarării procesului. Ziarista a mai ajutat-o pe ţigancă să obţină un permis provizoriu de şedere pentru a putea beneficia de asistenţă medicală pe timpul sarcinii şi la naştere.

Pe lângă problema recuperării documentelor medicale, precum şi aceea de a fi mamă la doar 18 ani fără nici o posibilitate sau ajutor, Victoria mai are de înfruntat o nouă provocare: acum cinci săptămâni i-a fost distrusă tabăra unde locuia împreună cu familia. Deşi părinţii şi fraţii s-au întors în România, ea a a rămas cu soţul în Italia, luptându-se pentru dreptatea sa şi pentru un nou început.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite