„Femeia romă care răpeşte copiii este doar un stereotip”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigăncile care fură copii sunt doar un mit urban, este concluzia unui studiu realizat de către Sabrina Tosi Cambini, cercetător etno-antropologic la Universitatea din Siena, studiu cu titlul:

Ţigăncile care fură copii sunt doar un mit urban, este concluzia unui studiu realizat de către Sabrina Tosi Cambini, cercetător etno-antropologic la Universitatea din Siena, studiu cu titlul: „La zingara rapitrice” (Ţiganca sechestratoare).

La Torino a avut loc miercuri un seminar pe tema ţiganilor, având la bază un studiu asupra a 29 de cazuri de răpire, petrecute în perioada 1986-2007 pe teritoriul Italiei.
Au participat la discuţii autoarea cărţii şi Piercarlo Paze, procuror al Tribunalului pentru minori din Torino.

Pentru individualizarea cazurilor, s-a plecat de la arhiva agenţiei de presă ANSA şi au fost analizate dosarele aflate în arhiva Tribunalului de Minori din Torino. Rezultatul investigaţiilor a fost acela că nu există nici un caz concret de sechestrare de persoană comisă de către ţigani.

„Mamele care au acuzat ţigăncile de răpirea copiilor au fost influenţate de credinţa populară legată de comportamentul ţiganilor. Chiar dacă răpirea nu a avut loc efectiv, stereotipul „ţiganii fură copii” rezistă mai puternic în conştiinţa italienilor decât realitatea însăşi. De aceea, nici o sechestrare comisă de ţigănci nu a avut probe concrete”, a explicat autoarea studiului.

Studiul realizat de către profesoara Cambini face parte dintr-o cercetare mai amplă iniţiată de către Fundaţia Migrantes şi Departamentul de psihologie şi Antropologie Culturală a Universităţii Verona.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite