Felicia Filip: "În Italia, românii au venit cu icoane la concert"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Felicia Filip, supranumită "Regina Traviatei" şi soţul ei, Cristian Mihăilescu, regizor şi director al Operei de Stat din Braşov, au promovat şi anul acesta cultura românească

Soprana Felicia Filip, supranumită "Regina Traviatei" şi soţul ei, Cristian Mihăilescu, regizor şi director al Operei de Stat din Braşov, au promovat şi anul acesta cultura românească în străinătate.

Ei ne-au povestit despre turneul "Callatis EuroTour", un proiect cultural organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu sprijinul Institutului Cultural Român, dar şi despre alte spectacole care au ţintit publicul român din străinătate.

2008 este al doilea an consecutiv când soprana cântă pentru diaspora în cadrul unui şir de evenimente organizate de Ministerul Culturii şi Cultelor în Italia. Cu vocea ei puternică şi clară, soprana a reuşit să-i atragă la spectocolele din luna trecută nu numai pe români. Felicia Filip i-a încântat cu farmecul ei atât pe italieni, cât şi pe spanioli în ultimii doi ani.

Rock, populară şi operă

"Cum putem să fim mai buni, mai generoşi dacă nu cu ajutorul culturii? Prin intermediul muzicii, noi am reuşit să-i facem pe românii din Italia şi Spania să fie mai buni. Noi le-am prezentat o poveste. Am avut proiectoare care le arătau spectatorilor imagini din România: Sfinxul, Delta Dunării, un răsărit de soare... Românii şi-au adus aminte de ţara lor, de valorile şi frumuseţile ei."

Alături de trupa etno-dance K1, Felicia Filip a îmbinat muzica de operă, cu muzica populară şi rock-ul. În spectacolul "Balade din Carpaţi", pe care l-au prezentat în cadrul turneului "Callatis EuroTour" artiştii au povestit legenda unui ciobănaş care a transpus publicul într-o călătorie plină de aventuri.

"Domniţa" Felicia Filip a încercat prin acest spectacol să scoată la lumină tezaurul artistic al românilor. Florenţa, Carrara şi Milano au fost trei oraşe din Italia în care soprana a prezentat basmul muzical. Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului,a prezentat românii din diaspora într-o altă lumină.

"Românii sunt uniţi, sunt patrioţi. Şi pot spune despre ei că sunt mândri că s-au născut în România. Îşi asumă acest lucru. Deşi au fost multe probleme legate de imigranţii români, se pare că acest lucru i-a făcut o comunitate mai strânsă. Nu se mai ascund, îşi vorbesc limba cu mândrie şi nu le este ruşine de originile lor."

Talentul vine din Oltenia

La spectacolele cu Felicia Filip au fost prezenţi şi turişti. Românii au venit frumos îmbrăcaţi şi extrem de eleganţi. Chiar şi autorităţile italiene au colaborat la aceste concerte. În Cararra, Felicia a cântat într- o grădină în aer liber. 2.000 de oameni, au cântat şi au dansat alături de artiştii români.

"Cel mai emoţionant moment a fost atunci când toţi românii din diaspora au cântat alături de Felicia imnul României. Fiind departe de ţară, versurile imnului naţional a avut un alt impact, o altă rezonanţă asupra diasporei. Românii din Italia sunt patrioţi în adevăratul sens al cuvântului. Nu este un kitsch, ci unul de bună calitate. 2.000 de oameni au cântat imnul national" , a mai povestit soţul sopranei.

"Filipissima" din Oltenia îţi face să vibreze fiecare coardă a sufletului. Este un nume mare pentru un suflet mare. După fiecare spectacol, Felicia Filip vorbeşte cu spectatorii, interacţionează cu ei şi le ascultă părerile. Nici cu românii din diaspora soprana nu se comportă altfel.

În costume populare

Tocmai pentru că sunt departe de ţară, românii din Italia şi din Spania sunt mult mai entuziaşti şi mai fericiţi că ascultă artiştii din ţara lor. "Am vorbit cu românii. Am dat autografe pe piele sau pe tricouri. Ba chiar unii dintre ei au spus că nu se vor spăla o perioadă bună de timp pe mâna care avea semnătura mea", a spus amuzată artista.

"În Italia au venit oamenii să le semnez icoanele. Sunt momente emoţionant. Trebuie trăite. Ce m-a impresionat foarte mult a fost că românii veneau la concertele noastre însosiţi de copiii lor, îmbrăcaţi în costume populare româneşti. Deşi erau mici, nu cred că exista vreun copil care să nu ştie româneşte. Spre bucuria noastră, românii nu vor să piardă legăturile cu ţara", a adăugat "Regina Traviatei".

De altfel, din poveştile Feliciei Filip, românii sunt apreciaţi ca popor şi de către italieni. Atât Felicia, cât şi soţul ei, au spus că există oameni de cultură italieni care ne cunosc personalităţile de valoare naţională. Cei doi au cunoscut în Carrara, la o carieră de marmură, un mare sculptor care a vorbit foarte frumos despre România şi a recunoscut că Brâncuşi este unul dintre numele cu cea mai mare greutate culturală în lume.

Câştigătoare premiilor "Mozart" şi singura cântăreaţă de operă care a avut curajul să abordeze şi să unească genuri de muzică considerate incompatibile, Felicia Filip îşi doreşte o nouă provocare: să schimbe în bine concepţia celorlalte ţări despre România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite