Eroul de la Florenţa: N-am făcut nimic deosebit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a devenit erou în Peninsulă după ce a dejucat planul unui italian de a jefui sediul unei bănci. Ţinut ostatic şi ameninţat cu moartea, conaţionalul nostru a trăit clipe de groază în încercarea de a-şi salva viaţa şi de a reţine atacatorul.

Emil Grosu, 33 ani, din satul Drăgheşti, comuna Topliceni, judeţul Buzău, este românul despre care întreg oraşul toscan vorbeşte cu admiraţie. El a fost supranumit „eroul oraşului” după ce luni, 22 septembrie, a împiedicat săvârşirea unui jaf la o bancă din Florenţa.

 „La ora 9.00 mă aflam la bancă pentru a-mi închide contul. În faţa mea la ghişeu mai era o bătrână, eram singurii clienţi. La un moment dat, a intrat un italian care s-a aşezat în spatele meu şi, pe neaşteptate, mi-a pus un cuţit la gât şi a început să ameninţe că-mi ia viaţa dacă angajaţii nu deschid seiful să-i dea banii”, povesteşte Emil.

S-a temut pentru viaţa lui

Autorul tentativei de jaf l-a tăiat pe Emil pe faţă, ameninţând că îl va ucide dacă nu va primi banii cât mai repede. „În acele momente mi-a fost teamă pentru viaţa mea, dar am profitat de neatenţia italianului şi l-am apucat de picioare, aruncându-l pe spate”, povesteşte Emil.

 „Atacatorul, care avea în jur de 30-35 de ani, scăpase cuţitul din mână în cădere. Atunci m-am aruncat asupra lui şi am început să-l lovesc cu pumnul. Eram orbit de furie şi durere şi am încercat să-l imobilizez pentru a-l preda carabinierilor”, adaugă el.

Deşi românul s-a străduit  să-l ţină cu forţa, atacatorul a reuşit să scape din strânsoarea lui şi a fugit, lăsându-şi şapca şi cuţitul la locul faptei.

A refuzat să fie premiat de primar

După incident au ajuns la faţa locului carabinierii şi ambulanţa. Emil a fost dus la spital, după care a dat declaraţii investigatorilor. La aflarea veştii că un român şi-a riscat viaţa pentru a preveni jefuirea unei bănci din oraş, autorităţile, reprezentanţii Chesturii, presa locală, dar şi cetăţenii de rând i-au transmis felicitările şi mulţumirile lor, supranumindu-l „eroul Florenţei”.

Însuşi primarul oraşului, Leonardo Domenici, şi-a exprimat intenţia de a-l premia personal pe român pentru gestul său eroic. Emil a refuzat însă politicos invitaţia, susţinând cu modestie că „nu a făcut nimic deosebit” şi că era normal să intervină.

image

Atacatorul scăpase cuţitul din mână în cădere. Atunci m-am aruncat asupra lui şi am început să-l lovesc cu pumnul. Am încercat să-l imobilizez pentru a-l preda carabinierilor

image


Emil Grosu
patron român din Italia

Este căsătorit şi are trei copii

Emil Grosu a venit în Italia în urmă cu 12 ani, iar în ultimii şase ani a avut o firmă de transport. Este căsătorit şi are trei copii: un băiat de şase ani, o fetiţă de cinci ani şi un alt băieţel de doar patru luni. Acum, bărbatul se pregăteşte să se reîntoarcă în ţară. „Acesta era motivul pentru care mă aflam la bancă: doream să-mi închid contul, căci într-o săptămână îmi iau familia şi mă întorc definitiv acasă”, explică Emil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite