Elevii români, integraţi rapid la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii români,  integraţi rapid  la şcoală
Elevii români, integraţi rapid la şcoală

În unităţile de învăţământ italiene, indiferent de obiectul de studiu, elevii români sunt primii dintre străini care reuşesc să ţină pasul cu şcolarii italieni şi, de cele mai multe ori, să-i depăşească.

Aceasta este una dintre concluziile profesorului Gianmatteo Sabbatino în lucrarea „Tutti a scuola” („Toţi la şcoală”), prezentată la Primăria din Roma. 

În opinia acestuia, similitudinile dintre cele două limbi îi ajută pe elevii români de toate vârstele să asimileze foarte uşor lecţiile predate. Mai mult, Sabbatino susţine că cei care au început şcoala în România vin cu un bagaj de cunoştinţe care, de cele mai multe ori, depăşeşte nivelul italienilor de aceeaşi vârstă.

Aceste concluzii sunt în contradicţie cu problemele întâmpinate de părinţii români la înscrierea copiilor în sistemul de învăţământ italian. Astfel, la secretariate, tendinţa este de a nu se echivala studiile deja începute, ci de a se plasa elevul, fără testare preliminară, într-un an de studiu inferior celui corespunzător vârstei sale.

„Mi-am adus fetiţa din România la sfârşitul clasei a IV-a, dar în Italia au acceptat-o în clasa a treia, cu mari rezerve”, ne-a povestit Sanda Lupşa (37 de ani), din Săliştea de Sus, judeţul Maramureş. Copilul este acum în clasa a VII-a la o şcoală din Fiumicino, lângă Roma. Fetiţa a învăţat foarte bine limba italiană şi spune că nu are probleme la şcoală. 

În plus, din studiile cercetătorului Sabbatino rezultă că învăţătorii şi profesorii sunt primii care se tem de elevii străini din clasele lor. În prezent, în şcoli învaţă 191 de naţionalităţi diferite şi jumătate dintre copiii din învăţământul obligatoriu de stat sunt străini.

Asemănări culturale

Elevii români se adaptează mult mai repede decât copiii proveniţi din ţările arabe sau asiatice, datorită atât asemănărilor culturale, cât şi faptului că limba română are origini comune cu cea italiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite