Economia italiană se bazează pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii noştri lucrează în 32 de ramuri ale economiei din Peninsulă. Până de curând, în Italia emigranţii români erau asociaţi doar cu două profesii -    constructorul şi menajera sau îngrijitoarea de persoane.

Cifrele arată însă că, în prezent, compatrioţii noştri sunt prezenţi în aproape toate sectoarele economiei din Peninsulă. În total sunt 32 de domenii în care românii sunt implicaţi în mod activ, se arată într-un studiu ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent.

Alături de construcţii şi mediul familal, aceştia au prezenţă importantă în domenii precum industria hotelieră, informatică, industria transporturilor, sănătate şi industria alimentară.

De cele mai multe ori constructorii şi îngrijitoarele de persoane se califică în Italia. Învaţă meserie fie pe şantier, în cazul bărbaţilor, fie merg la cursuri de asistenţi sociali, în cazul femeilor. Adesea românii cu studii medii sau superioare lucrează în aceste domenii sub nivelul lor profesional. Conform statisticilor Caritas, 59,2%  dintre românii din Italia au studii medii sau superioare.

Cifrele indică faptul că românii din Peninsulă lucrează în varii domenii. Astfel sunt 5.246 de români care lucrează în vânzarea şi repararea maşinilor, 5.004 în alte industrii, 4.845,  în industria lemnului, 4.755 în industria textilă, 4.103, în industria prelucrătoare, 3.420 în industria electrică, 3.150 în transporturi, 2.712 în prelucrarea cauciucului, 1.691 în industria hârtiei, 1.658 în industria pielăriei.În învăţământul italian sunt 1.278 de români.

În sistemul financiar din Peninsulă sunt 945 de români. În industria chimică sunt 764 de români, în cea extractivă, 462. În domeniul electricităţii şi gazului sunt 132 de persoane. Pe ultimele două locuri sunt românii care lucrează în industria piscicolă, 93 de persoane şi în industria petrolului, 44 de persoane.

900 de funcţionari în administraţia publică

Românii sunt şi buni cunoscători ai legilor şi regulilor civice din ţara care-i găzduieşte. Aceştia îşi găsesc implicit locuri de muncă în administraţia publică italiană. Astfel sunt 867 de români în Peninsulă care ocupă posturi în administraţia publică italiană.
Ca cetăţeni ai Uniunii Europene, conaţionalii pot ocupa aceste posturi respectând următoarele condiţii: trebuie să beneficieze de drepturi civile şi politice în România, să aibă cetăţenie română şi să cunoască limba italiană.

Nu se pot angaja ca avocaţi sau procurori

Românii, la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, nu pot accede la următoarele posturi din administraţia publică: posturile de conducere din primării, provincii, regiuni, Banca Italiei, magistraţi, militari, contabili, avocaţi şi procurori de stat. De asemenea, românii nu pot fi şefi de guvern sau miniştri de externe în Italia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite