Dorm noaptea în Galeriile Vaticanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii fără locuinţă s-au refugiat pe timp de iarnă între zidurile Vaticanului. Poliţia sectorului XVII din Roma a efectuat o razie în care a descoperit adevărate dormitoare improvizate de români, la lumina Cupolei Bisericii Sfântul Petru.

Cu toate că raziile sunt săptămânale, ei continuă să doarmă nestingheriţi în plin centru al Romei.

Gheorghe Sima, de 47 ani, din Vaslui, lucrează ocazional ca zidar, dar a rămas fără serviciu şi nu şi-a mai putut permite apartamentul unde locuia împreună cu alţi 5 români.

De 6 luni doarme sub poduri, dar nu vrea să se întoarcă în România. Îi este ruşine să nu fie judecat că nu „a reuşit să facă nimic în Italia”. Ziua mănâncă la cantina săracilor de unde a primit şi o pătură utilă în nopţile ploioase.

În situaţia lui Gheorghe sunt alţi zeci de români care dorm pe străzile Romei, aşteptând o schimbare. Mulţi au venit cu speranţa că pot găsi orice loc de muncă, dar conjunctura economică nu le-a adus stabilitatea aşteptată.

Legal, nu pot fi sancţionaţi

În urma raziilor poliţiei, românii sunt identificaţi şi verificaţi dacă nu au antecedente penale. Doar dacă au comis infracţiuni sunt duşi la birourile Chesturii din Roma. De asemenea, dacă nu prezintă un act de identitate valabil, sunt conduşi la Biroul pentru Imigraţie din Via Patini.

Chirie de 300 de euro în canale

Tot din cauza timpului friguros, alţi români fără adăpost se îndreaptă către canalele de ventilaţie ale metroului sau pasajelor publice.

Acestea însă sunt de cele mai multe ori deja sub controlul altor români, care închiriază un loc de dormit cu până la 300 de euro pe săptămână.

Doi români au fost arestaţi în mijlocul unei bătăi prin care încercau să „dea o lecţie” rău-platnicilor din canale:  Nicolae Niţă, 34 ani, din Vaslui, şi Ion Râpă, de 41 ani, din satul Jiana, judeţul Mehedinţi.

“Nu ştim câte victime au făcut cei doi, dar cred că prin aceste canale s-au perindat destule persoane obligate să plătească un loc de dormit”, ne-a spus comandantul Gianfranco Rino de la Comisariatul Monteverde din Roma.

Monument de referinţă

image

Biserica Sfântul Petru este unul dintre cele mai impresionante edificii religioase din lume.

Porţile acesteia, în număr de cinci, sunt străbătute în fiecare an de zeci de milioane de turişti, sosiţi în pelerinaj sau din simplă curiozitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite