Diaspora va vota, dar nu ştie ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile distanţă de votul din 30 noiembrie, MAE nu a demarat nicio acţiune majoră pentru informarea românilor din străinătate că sistemul de vot s-a schimbat radical. Românii din

La două zile distanţă de votul din 30 noiembrie, MAE nu a demarat nicio acţiune majoră pentru informarea românilor din străinătate că sistemul de vot s-a schimbat radical. Românii din diaspora sunt derutaţi, nu ştiu cu precizie nici data votului sau dacă vor putea vota sau nu.

Informaţiile ajunse până acum la ei sunt fracţionate şi în cea mai mare parte au legătură cu scandalul legat de limitarea votului la românii care au în paşaport menţiunea “cu domiciliul în străinătate”.

Aşa cum se precizează într-o notă adresată redacţiei de către purtătorul de cuvânt MAE, Cristian Boiangiu, ministerul a luat în consideraţie trei variante pentru informarea diasporei.

În ordine, intervenţiile directe în mass-media, o secţiune dedicată pe site-ul MAE şi activitatea misiunilor diplomatice pe plan local. În aceeaşi notă suntem informaţi că MAE “va finaliza un material care va cuprinde, în mod comprehensiv, lista documentelor care demonstrează reşedinţa în străinătate, pentru fiecare ţară în parte”.

Eficacitatea „intervenţiilor directe” în mass-media românească, vis-a-vis de o diasporă răspândită pe toate continentele, este pusă în discuţie chiar de către imigranţi. Cătălin Ababei este stabilit în Italia de 13 ani şi a mers la vot “de câte ori a avut ocazia” în acest răstimp, chiar dacă a locuit mai mult la Ancona.

De data asta recunoaşte că nu ştie nimic nici despre procedura de vot, nici despre alegeri. “Nu a ajuns la mine nici o informaţie oficială, deşi scrie pe paşaport că am domiciliul în străinătate. Puţinul pe care-l ştiu despre alegeri îl ştiu din presă, dar fără supărare acum, câtă încredere poţi avea?”, se întreabă Cătălin.

Nici la Acilia (periferia sud a Romei) veştile despre alegeri nu au ajuns pe o cale oficială. Nicoleta Ioniţă (29 ani, mediator cultural) şi Lazăr Lucian (30 ani, patron) aşteaptă un copil care se va naşte în preajma votului. Ei spun că acesta nu va fi un impediment pentru a merge la vot. “Sincer vă spun că nu ştiu nimic despre noua Lege Electorală, dar vom face tot posibilul să votăm. Sper să ne lase”.

Acelaşi răspuns şi de la Bracciano (40 kilometri nord de Roma), unde comunitatea de români poate fi considerată una închegată. Dana Ilucă (34 ani, asistent laborator foto) ne spune că: “Pe la mine pe la magazin trec mulţi români, dar nu i-am auzit vorbind de vot. Sincer eu ştiu exact cât am ştiu şi până acum, trebuie să mergem la Ambasadă să votăm”.

Ciprian Tănase (44 ani, şofer) stabilit de opt ani la Torino ne răspunde cu o rafală de întrebări: “Alegeri? Care alegeri? Votăm pentru preşedinte?”

Din sondajul realizat de redacţia noastră printre românii din Italia se  remarcă şi o lipsa de apetit a românilor pentru politica românească. Urmarea  fireasca, refuzul de a vota. 

Pe site-ul MAE, un clic pe un banner mic în dreapta paginii te  duce în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare (http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37079) Pe respectiva secţiune se poate consulta harta colegiilor electorale sau consulta textul din Monitorul Oficial care reglementează viitoarele alegeri.

Legat de cea de-a treia variantă luată în calcul de MAE şi anume “activitatea de informare a publicului de către misiunile diplomatice”, consulul interimar de la Torino, Petru Liţiu ne explică: “noi îi informăm pe cei care vin la consulat în legătură cu alegerile”.

Cât despre explicarea mecanismului noii Legi Electorale, Liţiu mizează şi pe eforturile candidaţilor: “Deja există un candidat al asociaţiilor, se va ocupa şi dumnealui să îşi informeze alegătorii”.





Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite