Diaconescu merge astăzi la Roma într-o misiune „aproape imposibilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe Cristian Diaconescu este aşteptat astăzi în Italia unde are de îndeplinit o misiune dificilă - să calmeze spiritele şi să genereze un climat de trai normal pentru românii

Ministrul de externe Cristian Diaconescu este aşteptat astăzi în Italia unde are de îndeplinit o misiune dificilă - să calmeze spiritele şi să genereze un climat de trai normal pentru românii de acolo, arătaţi colectiv cu degetul în urma unor incidente violente în care au fost implicaţi conaţionali.

Ministrul va discuta cu omologul său italian Franco Frattini despre relaţiile bilaterale, despre mediul de afaceri româno-italian şi despre problema emigranţilor români din Italia, relatează NewsIn.

Misiunea lui Diaconescu pare foarte dificilă în contextul în care în ultima vreme românii se află din nou în centrul atenţiei autorităţilor şi a presei din Italia, după o serie de acte violente ai căror protagonişti au fost, iar resentimentele italienilor se reflectă şi în apariţia unor incidente cu caracter xenofob ale căror victime sunt cetăţeni români nevinovaţi.

“Obiectivele prioritare ale vizitei mele la Roma sunt comunitatea românească din Italia şi dezvoltarea relaţiei bilaterale excelente care leagă cele două ţări, conform parteneriatului strategic dintre Romania şi Italia.

În ceea ce priveşte comunitatea, voi avea în vedere atât protejarea drepturilor şi a demnităţii celor peste un million de români care trăiesc în Italia, cât şi sprijinirea autorităţilor italiene pentru combaterea infracţiunilor cu autori români.

Subliniez încă o dată că aceste infracţiuni reprezintă acte izolate şi individuale, pentru care sancţiunea legală trebuie aplicată celor care le comit şi nu întregii comunităţi “, a declarat ministrul înaintea vizitei, într-un comunicat de presă.

Şeful diplomaţiei române va avea o întrevedere cu omologul său italian, urmată de o conferinţă de presă care va avea loc în jurului orei locale 20.00 ( 21.00, ora României), la sediul Ministerului italian de Externe.

Agenda convorbirilor va cuprinde şi alte chestiuni de interes comun în plan european, regional şi internaţional, inclusiv aspecte legate de criza economică şi financiară, dosarul energetic, Balcanii de Vest, vecinătatea estică, parteneriatul transatlantic, problematica de securitate.

Potrivit lui Diaconescu, România nu are a-şi reproşa nimic în ceea ce priveşte respectarea unui acord bilateral cu Italia în care sunt prevăzute condiţiile în care pot fi repatriaţi cetăţeni condamnaţi în Italia, dar este vorba despre discuţii de la caz la caz.

“Retorica agresivă şi xenofobă din Italia nu se va schimba prea curând”

Totuşi, ministrul român de externe nu pare să plece foarte optimist în vizita sa din Italia. El declara recent la Radio România Actualităţi că retorica agresivă şi xenofobă din Italia nu se va schimba prea curând.

“Din păcate, nu cred că suntem în momentul în care putem spune că lucrurile se vor schimba dramatic în Italia, pentru că acolo există o anumită atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul Guvernului, pe care eu nu pot să mi-o explic”, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

Singurul element pozitiv pe care poate miza ministrul român, în cadrul vizitei de luni, este relaţia economică fructuoasă dintre cele două ţări. Schimbul economic dintre Italia şi România a trecut, în 2007, de 11,5 miliarde de euro, plasând Italia pe locul al doilea între partenerii comerciali ai României la nivel mondial - după ce a fost pe locul întâi timp de 11 ani.

În privinţa numărul companiilor din România care au capital italian parţial sau total, există peste 25.000 de astfel de companii, iar în Italia există 16.000 de companii româneşti. Capitalul italian investit în România atinge 850 de milioane de euro, iar în ţară operează opt bănci având capital italian.

Ministrul se va întâlni şi cu parlamentarii italiani

De asemenea, ministrul de externe se va întâlni, în cadrul unei cine de lucru, cu o serie de parlamentari italieni din diverse partide politice, de la putere şi din opoziţie.

Potrivit unor surse bine informate, ministrul ministrul a dorit să aibă o întâlnire cu parlamentari italieni “pentru a putea discuta cu ei în mod direct despre situaţia reală cu care se confruntă comunitatea românească din Italia”.

Starea de spirit a opiniei publice din Italia în legătură cu românii pare să se înrăutăţească pe zi ce trece, situaţia în general pare să degenereze, amintind tot mai mult de contextul ce a dus la o tensionare fără precedent a relaţiilor româno-italiene în toamna anului 2007, după cazul Mailat, românul de origine romă care a violat-o şi ucis-o pe Giovanna Reggiani, soţia unui demnitar militar italian.

Iunie 2008, ultima vizită a unui ministru de externe la Roma


Ultima vizită a unui ministru de externe român la Roma a fost cea a lui Lazăr Comănescu, la începutul lunii iunie 2008. Comănescu şi omologul său Fraco Frattini au stabilit atunci ca Italia şi România să organizeze periodic reuniuni la nivel înalt, după modelul reuniunilor dintre liderii de la Roma şi cei ai altor ţări membre UE.

Ministrul român recomandase atunci ca introducerea imigraţiei ilegale în Codul Penal italian să fie tratată cu prudenţă, cerând respectarea normelor europene şi evaluarea fiecărui caz în parte, pentru a nu viza o comunitate sau o etnie.

Ministrul de externe de atunci, Lazăr Comănescu, a trimis la 2 iulie 2008 o scrisoare adresată omologului său Franco Frattini cu privire la măsurile autorităţilor italiene legate de recenzarea rezidenţilor din taberele de nomazi din regiunile Lazio, Lombardia şi Campania.

Frattini a răspuns după mai mult de două săptămâni la scrisoarea lui Comănescu dând asigurări că acţiunile Guvernului italian respectă dreptul comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite