“Decretul italian privind securitatea: clandestinii nu vor mai fi arestaţi” - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul subiect dezbătut astăzi de majoritatea cotidienelor italiene este victoria lui Barack Obama la preşedinţia Statelor Unite, precum şi primele sale iniţiative privind combaterea crizei economice la nivel global. Presa din Peninsulă scrie, de asemenea, despre prima convorbire telefonică dintre proaspătul ales preşedinte american şi premierul italian Slivio Berlusconi.

“Obama: criza globală cere un răspuns la nivel global”, titrează pe prima pagină cotidianul “Corriere della Sera”. Prima conferinţă de presă ţinută de preşedintele Barack Obama, imediat după victoria în alegerile americane, a fost dedicată crizei economice mondiale. Pentru Obama o criză globală cere găsirea unei soluţii la nivel global. De asemenea, preşedintele american consideră că este nevoie de un plan urgent pentru a salva clasa de mijloc, care este cea mai afectată de recesiune.

“Prima convorbire telefonică între Obama şi Berlusconi”, scrie tot cotidianul “Corriere della Sera”. La câteva zile după ce premierul italian l-a catalogat pe Obama drept un “preşedinte frumos şi bronzat”, liderul american l-a sunat, în sfârşit, pe Berlusconi, pentru a clarifica această situaţie. Ieri seară, la orele 22, noul şef al Casei Albe şi premierul italian au avut prima convorbire telefonică de după învestirea lui Obama ca preşedinte al SUA. Liderul de la Casa Albă a confirmat, în cadrul acestei conversaţii telefonice, prietenia americano-italiană.

“Întâlnire la nivel înalt între liderii UE la Bruxelles”, anunţă cotidianul “La Repubblica”. Ieri la Bruxelles a avut loc o întâlnire la nivel înalt între cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, având ca principală temă de discuţie, criza economică internaţională. Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Nicolas Sarkozy, a afirmat, cu această ocazie, că statele Uniunii au adoptat o poziţie comună pentru restructurarea sistemului financiar european.

“Decretul italian privind siguranţa: clandestinii nu vor mai fi arestaţi”
, titrează cotidianul “La Stampa”. Guvernul italian a anunţat că vor fi luate măsuri mai blânde privitoare la imigraţia ilegală.  Astfel, clandestinii nu vor mai fi arestaţi şi nici judecaţi cu procedură de urgenţă, ci vor trebui să plătească o amendă ce variază între 5000 şi 10.000 de euro. Aceasta este una dintre schimbările  pe care le-a suferit decretul lege privind siguranţa, după ce a fost analizat de către  Comisia pentru Justiţie din cadrul Senatului italian.

“Haiti: o şcoală se prăbuşeşte. Mor 50 de persoane”, relatează cotidianul “Il Giorno”. O şcoală din oraşul Petionville din Haiti s-a prăbuşit. În momentul producerii tragediei, în edificiu se aflau 700 de persoane,  în mare majoritate copii. Până la această oră s-au înregistrat 50 de morţi şi 124 de răniţi, dintre care 20 sunt în stare foarte gravă. Echipele de salvare caută în continuare supravieţuitori sub dărâmături.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite