Cum trec românii criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum trec românii criza
Cum trec românii criza

Dacă până în urmă cu un an conaţionalii erau economi pentru a strânge bani pe care să-i trimită rudelor de acasă, acum ei sunt mulţumiţi dacă nu au datorii la sfârşitul lunii. Criza financiară a trezit la români spiritul inventiv pe care îl pun la treabă şi în străinătate pentru a cheltui cât mai puţin.

Românii din Italia renunţă la vacanţe, maşini personale şi o parte din mâncare pentru a depăşi momentul de criză fără prea multe datorii. Mulţi dintre conaţionali folosesc maşina personală doar în caz de urgenţă şi preferă mijloacele de transport în comun. În acest fel, ei ajung să economisească până la 300 de euro pe lună la benzină.

Cei care până acum un an se bucurau de comoditatea unui apartament închiriat în prezent preferă să-l împartă cu alţi conaţionali pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor ridicate la facturi. Alţi români au renunţat la concediile de vară pentru a nu-şi mări cheltuielile şi a avea o bază financiară cât mai solidă în septembrie, când se anunţă noi scumpiri.

Economii la mâncare

Din discuţiile cu românii reiese că primele economii le-au făcut la mâncare şi au schimbat meniul zilnic. Ei au fost nevoiţi să renunţe la carne, alimentul de bază, pe care au înlocuit-o cu paste sau cu legume care nu au un preţ ridicat. “Ca să cumpăr carne pentru soţie şi cei doi copii trebuie să cheltuiesc, în medie, 20 de euro pentru o masă, iar carnea nu este singurul ingredient necesar”, ne-a povestit Viorel Dincă (39 de ani) din Râmnicu Vâlcea.

Familia Dincă preferă să nu gătească mâncăruri pe bază de carne foarte des şi apelează la paste cu diferite combinaţii. Tot criza i-a determinat să-şi la pachet chiar şi mâncare gătită la serviciu.

“Înainte mai luam o bucată de pizza la prânz sau un sandviş, dar am constatat că eu şi soţia cheltuiam 15 euro zilnic numai pentru asta şi am schimbat strategia. Mâncarea gătită la sufertaş am învăţat-o de la italieni”, ne-a mărturisit Viorel.  Soţii lucrează la aceeaşi firmă de construcţii şi obişnuiau să ia prânzul în oraş.

Chirii scumpe şi cheltuieli mari

Lucruri asemănătoare povesteşte şi Costel Râlea (38 de ani), din Vaslui, care însă nu a reuşit să-şi aducă familia în Italia după trei ani de la plecarea lui din România. Unul dintre motive este imposibilitatea de a plăti chiria şi cheltuielile unui apartament cu două camere dintr-un singur salariu.

“Eu câştig 1.200 de euro lunar, dar nu ştiu dacă soţia şi-ar putea găsi imediat de lucru pentru a nu fi daţi afară din casă din cauza datoriilor. Am făcut pasul să închiriez apartamentul, dar după o lună nu mai făceam faţă cheltuielilor şi i-am spus soţiei că trebuie să amânăm sosirea ei.

După aceea, am luat alţi doi români în gazdă şi acum împărţim chiria şi cheltuielile”, ne-a spus Costel.  Pentru a face economii, a decis să renunţe la vacanţa în România şi să economisească banii de drum.

“Mai merg din când în când la mare, aşa va trece concediul meu. Evident, acolo unde nu se plăteşte intrarea pe plajă”, a precizat românul din Vaslui.

Ionel Ilie (26 de ani) şi Silvia Moş (22 de ani) din Săliştea de Sus (judeţul Maramureş) au venit în Italia să câştige un ban în plus şi să se căsătorească. Aici au constatat că Peninsula nu mai oferă perspectivele unui câştig.

“Muncim ca să nu facem datorii la sfârşitul lunii. Ne gândeam că vom sta un an–doi, dar va trebui să ne prelungim şederea pentru că nu am economisit nimic. Şi totuşi, nu suntem nişte tineri risipitori. De exemplu, ieri a venit factura la curent şi avem de plătit 250 de euro pentru cele patru persoane, câte locuim în casă”, ne-a spus Silvia. Cu economii mai mici sau mai mari, românii aşteaptă sfârşitul crizei pentru a renunţa la privaţiunile zilnice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite