Cum petrec românii un concediu ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum petrec românii un concediu ieftin
Cum petrec românii un concediu ieftin

O parte dintre compatrioţii rezidenţi în Peninsulă au decis, din motive financiare, să-şi cheme rudele din ţară pentru a face vacanţa împreună. Vizita în România pe timp de vară reprezintă un efort financiar considerabil pentru un conaţional din străinătate, mai ales pe timp de criză, când veniturile s-au redus.

Biletul de avion poate fi cumpărat la un preţ convenabil doar dacă este rezervat din timp, altfel costul este prohibitiv în perioada iunie-august.

Bugetul alocat călătoriei în România include, în afara cheltuielilor de deplasare, banii daţi pe cadouri pentru rude, pe hrană şi pe minivacanţa la munte sau la mare. Astfel, un calcul pragmatic i-a determinat pe mulţi români din Italia să ia în calcul posibilitatea anulării drumului în ţara natală pentru a-şi vedea rudelor. Soluţia de criză pentru cei mai mulţi a fost aducerea familiei din ţară în vacanţă în Italia. 

Cazare gratuită pentru rude

România devine tot mai puţin atractivă pentru conaţionalii din Italia, din cauza preţurilor exagerate şi a calităţii slabe a serviciilor. Astfel, pentru a sta două sau trei săptămâni în ţară alături de rude, un cuplu cheltuieşte, în medie, cel puţin 1.200 de euro.

Cristina Babiţoi (40 de ani), din Iaşi, locuieşte la Perugia. Fiica sa, Alexandra (18 ani), a venit să petreacă o scurtă vacanţă în Italia. „Eu am ales să o aduc pe fiica mea pentru două săptămâni, în perioada în care am avut concediu de la bătrâna pe care o îngrijesc. Dacă m-aş fi dus eu în România, aş fi cheltuit câteva sute de euro”, spune Cristina.

Ea i-a arătat fiicei sale Perugia şi alte oraşe din împrejurimi. Cazarea pentru fiica sa a fost gratuită, mama plătind, ca de obicei, chiria apartamentului în care locuieşte. Singurele cheltuieli au fost transportul şi biletele de intrare la muzee.

Servicii de calitate

Ionela Mocanu (22 de ani), din Bucureşti, a venit la sora sa la Torino pentru a doua oară. Prima dată a fost în vacanţa din iarna trecută, de Crăciun, când a mers la schi. Acum a venit pentru o lună şi a avut timp să vadă mai multe zone ale ţării.

„Am vizitat oraşul Torino, am fost la mare, în Liguria, şi la munte, în Val D’Aosta. A fost totul foarte interesant. Cheltuielile unui turist român în Italia nu mi se par aşa de mari în comparaţie cu preţurile din România. În plus, serviciile sunt de calitate, iar toţi sunt foarte amabili”, spune Ionela.

Atracţii turistice fără bani

Pentru Cleopatra Manole (30 de ani), din Babadag (Tulcea), acesta este primul an în care îşi petrece concediul în Italia. Din 2004, de când se află la Roma, a mers în fiecare vară în România. Anul acesta a decis să îşi aducă familia aici: mama Valentina (50 de ani) şi sora Anca (18 ani).

„Este prima lor ieşire în afara României, iar Roma le-a impresionat foarte tare. Cu ocazia venirii lor, am putut vizita şi eu oraşele Torino şi Veneţia”, spune Cleopatra.

Valentina şi Anca au avut posibilitatea de a vedea o mulţime de atracţii turistice la Roma fără a cheltui nimic, cum ar fi: Piaţa Poporului, Colosseumul, Piaţa Veneţiei sau Piaţa Spaniei. „Aici, la Roma, am putut să ne cumpărăm de la magazinele alimentare tot ce ne-a poftit inima, fără să cheltuim prea mulţi bani”, spune încântată Valentina.

Reduceri de preţ

În luna august, multe muzee şi atracţii turistice din marile oraşe italiene sunt deschise, intrarea fiind gratuită. Până spre sfârşitul lunii august, magazinele oferă reduceri de preţ la majoritatea produselor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite