Criza laptelui din China loveşte măcelarii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesatorii români de carne suferă pentru că nu se mai consumă mâncare chinezească. Scandalul melaminei afectează în Italia deopotrivă restaurantele chinezeşti şi măcelăriile româneşti. Rămaşi fără clienţi, chinezii nu mai cumpără carne.

Restaurantele chinezeşti din Italia sunt pustii. Clienţii le evită de frica sosurilor sau a altor produse care ar putea conţine lapte „ îmbogăţit” cu melamină.

Teama nu este nefondată, în Italia, autorităţile au confiscat până acum mari cantităţi de lapte praf cu melamină, precum şi produse derivate considerate suspecte. Inspectorii sanitari controlează local după local, pentru a nu le scăpa niciun produs care conţine lapte din China.

Restaurantele chinezeşti erau preferate în Italia pentru preţurile mici practicate. Faţă de cele dintr-un restaurant italian modest, preţurile ajung şi la jumătate.

La Torino, o mare parte din restaurantele chinezeşti se aprovizionează cu carne de la măcelăriile româneşti din Porta Palazzo. Însă acum, chinezii vin să cumpere tot mai puţin sau deloc.

„Românii strâng cureaua”

„Cam de două luni, vânzările către chinezi au scăzut mult. Ei veneau de trei ori pe săptămână şi cumpărau câte 20-30 de kilograme de şuncă afumată, pulpe de pui sau carne de porc. Acum mai vin doar o dată pe săptămână şi cumpără jumătate din ce cumpărau înainte”, spune Dan Bereş, patron de măcelărie. „Criza chinezească ne afectează şi pe noi, vindem mai puţin”, adaugă Dan.

Şi Gabriel Bălan (43 de ani), originar din Iaşi, este nemulţumit de cum merg afacerile. A deschis acum un an şi i-a mers bine până în aprilie. „Încă din vară au început să scadă vânzările în primul rând către români. Nu le mai ajung banii şi strâng cureaua. Acum nu mai cumpără nici chinezii. Vânzările noastre au scăzut la jumătate”, spune Gabriel.Şi la măcelaria „Piccolini” din Torino se aşteaptă o creştere a vânzărilor în preajma sărbătorilor.

„Aşteptăm sărbătorile, atunci se vinde mai mult. Dar după sărbători noi nu întrevedem vremuri mai bune, criza adevărată nu a sosit încă”, spune Octavian Brezean (37 ani), patronul unui magazin torinez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite