Creditele pentru IMM-uri, o speranţă spulberată pentru micii investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Lume, lume! Vino de ia bani pentru afacerea ta”. Arată tentant la televizor spoturile publicitare ale băncilor care oferă credite pentru IMM-uri. Vasile Avram, din Piatra-Neamţ, poate

 „Lume, lume! Vino de ia bani pentru afacerea ta”. Arată tentant la televizor spoturile publicitare ale băncilor care oferă credite pentru IMM-uri. Vasile Avram, din Piatra-Neamţ, poate însă confirma că în realitate situaţia e deprimantă. El a renunţat la firma de construcţii din Italia, pentru a-şi deschide una aici. Spera într-un ajutor financiar pentru a investi în ţară. A fost însă nevoit să se descurce singur, cu banii pe care a reuşit să îi adune acolo.

Investitorii nimănui

„M-am întors în ţară hotărât să îmi deschid o firmă de construcţii aici. Sunt foarte dezamăgit. Statul şi băncile nu mi-au oferit niciun ajutor. M-am dus la vreo cinci bănci ca să îmi iau un credit pentru IMM şi până la urmă am renunţat. Îmi cereau bilanţ pozitiv pe ultimul an, garanţii ipotecare şi multe alte condiţii pe care o firmă înfiinţată de câteva luni nu are cum să le îndeplinească”, se plânge Vasile Avram.
 
Pe principiul „Români de pretutindeni eu, statul român, vă vreau înapoi, dar nu vă ofer nimic”, sistemul românesc nu încurajează momentan românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă în ţară.

Mulţi dintre cei care au reuşit să pună bani deoparte şi se gândesc să-i investească în ţară, sunt stimulaţi doar de trendul ascendent al economiei româneşti. Ei nu îşi pun mari speranţe în băncile din România sau stimulente din partea autorităţilor.
 
Lungul drum al documentelor

Dacă aveţi însă un plan de afaceri bun şi vă gândiţi să dezvoltaţi o firmă aici, trebuie să ştiţi de la început că băncile din România impun condiţii riguroase pentru contractarea unui credit pentru IMM.

În primul rând, afacerea trebuie să funcţioneze de cel puţin un an şi bineînţeles să fiţi pe „plus”. După ce aţi dus toată documentaţia necesară, fiţi pregătiţi şi pentru alte cerinţe-surpriză din partea băncii:

„Prezentarea documentaţiei de creditare a unui IMM cuprinde prezentarea detaliată a activităţii firmei, a planurilor de dezvoltare, situaţiile financiare pe ultimii trei ani împreună cu ultima balanţă lunară, garanţiile oferite. Banca poate solicita documente suplimentare în funcţie de complexitatea proiectului şi situaţia companiei”, spun reprezentanţii unei bănci din România, care a cerut să nu îi precizăm numele.
 
Garanţia, aproape jumătate din credit

„Eu am fost dispus să ofer ca şi garanţie un teren. Dar cei de la Banca Transilvania mi-au spus că îmi oferă doar 10% din valoarea acestui teren. În plus, odată luaţi banii mi-au spus că va trebui să las în cont o anumită sumă de bani, aproape jumătate din total, pentru a fi asigurată rata, dacă eu nu plăteam”.

Cum sună oferta băncii la care Vasile Avram a apelat? „Credem că orice persoană cu experienţă într-un anumit domeniu, care are un plan bine pus la punct, care dispune de un minim de aport - sub formă de bani în numerar sau sub formă de aport în natură - şi care poate să ofere un minim de garanţii poate să beneficieze de un credit bancar”, spune Anca Rarău, director Marketing şi Comunicare a Băncii Transilvania.
 
Condiţii, condiţii, condiţii

Condiţiile impuse Banca Transilvania pentru contractarea unui astfel de credit sunt aliniate la piaţă, fiind asemănătoare cu cele ale celorlalte bănci:

„Activitatea desfăşurată de către firmă trebuie să aibă o vechime neîntreruptă de cel puţin 24 de luni, conform ultimului bilanţ contabil, evoluţia cifrei de afaceri a firmei trebuie să fie pozitivă, compania înregistrează profit din exploatare si profit net conform ultimului bilanţ contabil”, spune Anca Rarău.

În afară de aceasta, nu trebuie să fiţi înregistraţi în Centrala Incidentelor de Plăţi cu mai mult de trei incidente majore în ultimele şase luni şi să nu fi  întârziat în ultimele 12 luni la plata creditelor contractate şi  nu aveţi datorii  restante faţă de bugetul de stat.

Dar asta nu e tot. Şi aici puteţi avea parte de surprize: „Condiţiile de mai sus se pot suplimenta, în funcţie de tipul creditului solicitat, de situaţia financiară şi de tipul afacerii companiei care solicită creditul”, spune Anca Rarău, director de comunicare şi marketing a Băncii Transilvania.
 
„M-am lăsat păgubaş. Este absolut imposibil pentru o firmă nouă pe piaţă să îndeplinească toate aceste condiţii. Cred că băncile ar trebui să fie mai flexibile şi statul să facă ceva în acest sens pentru că o firmă creează locuri de muncă, susţine economia”, spune Vasile Avram.









Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite