Copiii români insultaţi de colegii lor italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii români şi-au ţinut acasă copiii, departe de şcoală pentru că au fost agresaţi de colegii italieni, relatează ziarul italian "La Repubblica". Cazul Giovannei Reggiani,

Părinţii români şi-au ţinut acasă copiii, departe de şcoală pentru că au fost agresaţi de colegii italieni, relatează ziarul italian "La Repubblica".

Cazul Giovannei Reggiani, femeia omorâtă la Roma de un român, afectează chiar şi raporturile între cei mici.

Asociaţia imigranţilor români, care trăiesc în provincia Veneto, a anunţat că în câteva şcoli din provincie, copiii români au fost agresaţi şi molestaţi de câţiva colegi de clasă italieni. Aceştia au fost injuraţi, insultaţi şi acuzaţi de conaţionalii lor că aparţin unui "popor de asasini".

Ileana Fofuca, preşedintele asociaţiei culturale "Tera Nova", care reuneşte românii din Italia, povesteşte: "Sunt preocupată pentru starea de tensiune, de incertitudine şi de indiferenţă în care trăim în această perioadă". Ileana este o româncă căsătorită cu un italian; aceasta are doi copii care, de asemenea, au fost insultaţi de colegii lor de clasă.

De frica altor acte de discriminare şi de violenţă, românii şi-au ţinut copiii acasă după ce aceştia s-au plâns că au fost maltrataţi şi jigniţi.

Asociaţia română a recomandat tuturor profesorilor să fie mai atenţi pentru a preveni actele de intoleranţă şi să răspândească mesaje de prietenie între popoare.

Preşedintele asociaţiei "Tera Nova" a adresat o invitaţie conaţionalilor săi în numele "lungii prietenii" care există între Italia şi România.

Aceasta a afirmat că "nu trebuie să uităm spiritul tradiţional de ospitalitate şi coeziunea socială care sunt tipice poporului nostru". Ileana Fofuca aminteşte "semnele de intoleranţă îngrijorătoare", violenţele săvârşite atât de români cât şi de italieni, însă pledează pentru "manisfestarea solidarităţii pentru cei care au înfruntat tragedii inimaginabile."

Cât despre autorităţi, "acestea dau impresia că nu stiu să controleze o situaţie ce riscă să se degenereze", a adăugat românca.

Purtatorul de cuvant al comunităţii româneşti relatează că "majoritatea celor opt mii de români care trăiesc în regiunea Treviso s-a integrat bine, studiază, lucrează şi are un comportament onest; însă, acum a început să suporte consecinţele actelor de violenţă ale unui singur delincvent".

"Nu trebuie să se generalizeze actele inumane şi răutatea unui singur individ şi nu trebuie să cădem victime prejudecăţilor" au declarat reprezentanţii asociaţiei.

Aceştia au adăugat că "atmosfera de intoleranţă şi de marginalizare ce domneşte între adulţi începe să se facă simţită şi în rândul celor mai mici, aşa cum demosntrează ultimele episoade de violenţă din şcoli. Acest fapt este foarte grav".

Însă problemele sunt mult mai alarmante, atât pentru imigranţii români din Italia, cat si pentru italienii stabiliţi în România.

Există teama unei atmosfere de ură între italieni şi români, iar aceasta ar putea avea consecinţe negative asupra celor 3.500 de întreprinzători străini care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, fără a fi înfruntat vreo dificultate până în acest moment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite