"Copiii din România", expoziţie de fotografii realizate de voluntarii italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul European de Desen (IED) din Torino va organiza o expoziţie de fotografie numită "Copiii din România", în perioada 28 martie-8 aprilie, la Galeria Allegretti Contemporanea,

Institutul European de Desen (IED) din Torino va organiza o expoziţie de fotografie numită "Copiii din România", în perioada 28 martie-8 aprilie, la Galeria Allegretti Contemporanea, relatează revista Angora Magazin.

Obiectivul expoziţiei este sensibilizarea publicului pe tema abandonului în orfelinatele din România şi pe cea aactivităţilor voluntarilor şi a asociaţiilor care îi ajută copiii abandonaţi şi tinerii. Cele 19 fotografii au fost făcute de studenţii anului al III-lea de la Cursul trienal post-diplomatic de Fotografie.

Studenţii italieni au petrecut zece zile în judeţele Braşov şi Vâlcea, în luna iunie 2007. Ei au intrat în strânsă legătură cu realitatea instituţiilor de găzduire a minorilor şi cu contextul socio-cultural în care aceste structuri îşi desfăşoară activitatea zilnică.

Înainte de a veni în România, studenţii au fost pregătiţi la cursurile organizate de Asociaţia "Copiii din România", care i-a ajutat să înfrunte o realitate dramatică, prea des uitată.

La sosirea în România, studenţii au fost însoţiţi de Enzo Obiso, coordonatorul Cursului trienal post-diplomatic de Fotografie şi de Cesar Mendoza, directorul IED. Studenţii au ajutat voluntarii asociaţiilor româneşti în activităţile cotidiene în orfelinatele din ţară şi în comunităţile gazdă pentru integrarea în societate a tinerilor care ajung la vârsta majoratului.

De asemenea, studenţii au lucrat şi în azilele care încearcă să prevină abandonul micuţilor, dar şi în pavilioanele din maternităţile spitalelor.

Pentru a exemplifica şi a descrie prin intermediul fotografiilor viaţa zilnică a micuţilor români, studenţii au folosit diverse tehnici foto. Expoziţia evidenţiază din mai multe puncte de vedere problemle dramatice ale abandonului şi a reabilitării sociale.

"Experienţa directă, trăită dincolo de regulile din şcoli, e probabil unul dintre instrumentele pedagogice cele mai eficiente pentru a maturiza viitorii profesionişti " a declarat Cesar Mendoza, directorul IED din Torino.

Formal constituită în 1999 la Milano, Asociaţia "Copiii din România" este o organizaţie non-profit, care încearcă să le creeze un trai mai bun copiilor orfani şi abandonaţi din România. Peste 350 de voluntari din Italia au venit de-a lungul anilor în intituţii din Braşov, Tulcea, Vâlcea şi Turnul Severin, pentru a le oferi copiilor afectivitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite