Consultanţă italiană, firme româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinul primit din partea specialiştilor italieni îi ajută pe mulţi români să îşi salveze afacerea. Afaceriştii români din Italia s-au arătat foarte deschişi faţă de consultanţa gratuită oferită de autorităţile italiene, chiar dacă li s-au recomandat schimbări radicale.

La Torino sunt peste 3.000 de firme cu patroni români. Mulţi dintre ei îşi deschid firma fără a cere niciun fel de consultanţă. Tot mai mulţi însă decid în ultima vreme să o facă, şi asta pentru că pot obţine consultanţă gratuită la un birou al Regiunii Piemonte.

În ultimii trei ani, 100 de români care doreau să îşi deschidă o afacere au apelat la „Sportello Creazione Impresa” (n.r. - Biroul pentru crearea  firmei). La acest birou, ei primesc consultanţă de la un expert în materie de afaceri care le explică cum se deschide o firmă, care sunt legile şi normele de respectat şi care ar fi cheltuielile ce îi aşteaptă.

Pentru viitoarea firmă, persoana trebuie să întocmească planul de afaceri. Consultanţii îi vor spune românului dacă firma lui are şanse să funcţioneze sau nu. Dintre cei 100 de români care au apelat la ei, doar 12 au primit o evaluare pozitivă a planului.

Multe falimente

„La Camera de Comerţ din Torino, zilnic se deschid în jur de 50 firme. De multe ori, tot atâtea dau şi faliment”, explică Marco Manero, responsabil al biroului de consultanţă.

„Noi vrem să venim în întâmpinarea celui care intenţionează să îşi deschidă o afacere pentru a-l ajuta să înţeleagă mecanismul acesteia şi să nu dea faliment
imediat.”

Li se prezintă noi oportunităţi

Ion Coman, 46 de ani, este unul dintre românii cărora li s-a aprobat proiectul. El gestionează un restaurant privat unde se intră numai pe bază de legitimaţie. Consilierul italian l-a sfătuit însă să renunţe la caracterul exclusivist al restaurantului. Asta pentru că în zonă se construiesc clădiri de birouri, iar funcţionarii acestora, i s-a explicat lui Coman, vor avea nevoie de un local unde să mănânce.

Acum, românul vrea să se dezvolte şi să transforme localul în restaurant public. Calculele i-au arătat că va câştiga mai mult. „M-am consultat cu funcţionarul pus la dispoziţie de Provincie în legătură cu planul meu de afacere, dar nu am renunţat la stilul pe care îl are restaurantul. Meniul, decorul şi muzica acestuia au rămas româneşti”, spune Ion.

image

Mi-am dat seama că eu nu cunoşteam legile lor şi nici nu ştiam cum trebuie să funcţioneze o firmă în Italia

image


Ion Coman,
patron

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite