Concediu în România: gunoaie , şpagă şi înjurături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concediu în România: gunoaie , şpagă şi înjurături
Concediu în România: gunoaie , şpagă şi înjurături

Mulţi dintre conaţionalii stabiliţi în Peninsulă aleg să-şi petreacă vacanţele în ţara natală, iar impresiile cu care se întorc nu sunt dintre cele mai bune. Compatrioţii se plâng de atitudinea sub orice critică a angajaţilor de la stat, de mizeria care domneşte pe litoral şi de şpăgi.

CITEŞTE ŞI:
Timişoara: Agenţiile de turism din Germania scapă bănăţenii de ţepele agenţiilor româneşti

Nu întotdeauna zicala „nicăieri nu este ca acasă“ are un înţeles pozitiv. „Ţi-a plăcut să te «călăreşti» pe deal? Acum taci din gură şi suportă!”. Fraza a fost rostită de o angajată a unei maternităţi din Iaşi, când Elena Dinu (20 de ani) se văita de durerile naşterii.

„Bineînţeles că nu a fost atât de delicată, a folosit alte cuvinte. Nu înţeleg cum de se mai pot întâmpla lucruri de genul acesta într-o ţară care se pretinde a fi civilizată”, spune Elena, care a venit să nască în ţara natală, în concediu.

Mizerie cât cuprinde

Mircea Zamfirache (53 de ani), din Brăila, lucrează în Italia din 2001 ca şofer de salvare. Din banii câştigaţi şi-a împlinit visul de a-şi cumpăra o casă pe litoralul Mării Negre, la Eforie Nord.

„Când m-am întors anul acesta şi am văzut câtă mizerie era, mi-a pierit tot cheful. Într-o parte vedeai marea, în cealaltă şobolani, ţigani care făceau gogoşi şi porumb fiert prin tufe, în mijlocul gunoaielor”, povesteşte el.

Un alt român, Gheorghe Banu (54 de ani), din Galaţi, se plânge şi el de litoral: „Sunt străzi neluminate de zici că ai intrat în mormânt. Parcă am vrea să-i alungăm pe turişti”.

Românii mai sunt nemulţumiţi de preţurile mari practicate pe litoral. „Am cheltuit pentru o săptămână la Mamaia 1.700 de euro, stând într-un hotel de trei stele cu soţia. Plaja era plină de prezervative folosite, în apă pluteau scutece de copil, cutii de bere erau îngropate în nisip. Data viitoare vom merge în Bulgaria”, spune Sorin Târnăveanu (29 de ani), din Suceava, muncitor în Italia din 2004.

Mită, un obicei al locului

Un obicei de care se plâng mulţi conaţionali întorşi în vacanţă în România este luarea de mită. „Un amic a fost oprit de poliţie de 11 ori în trei zile pentru că avea număr străin. De fiecare dată şi-a uşurat buzunarul de 50 de euro, de frică să nu i se caute nod în papură”, sp une Mircea Zamfirache.

„Problema este că noi i-am învăţat în felul acesta”, spune Ana Păduraru (42 de ani), din Caraş Severin.

„Pentru orice trebuie să dai mită, dacă vrei să te bage cineva în seamă. Eu aveam nevoie de informaţii pentru completarea formularelor de înscriere la şcoală pentru fata mea. M-a costat „ieftin”, jumătate de kilogram de cafea, dar oricum nu am fost sfătuită bine şi a trebuit să merg de cinci ori în birouri diferite”, spune Elisabeta Petre (40 de ani), din Focşani.

Femeii i s-a mai cerut o „taxă de urgenţă”, neoficială, de 100 de euro pentru reînnoirea paşaportului.

image
image

Un amic a fost oprit de poliţie de 11 ori în trei zile doar pentru că avea număr străin. De fiecare dată şi-a uşurat buzunarul de 50 de euro, de frică să nu i se caute nod în papură.

image


Mircea Zamfirache
şofer

image

Plaja era plină de prezervative folosite, în apă pluteau scutece de copil, cutii de bere erau îngropate în nisip.

image


Sorin Târnăveanu
muncitor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite