Compune opere muzicale la 90 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un compozitor român a fost sărbătorit la Accademia Filarmonica Romana pentru cariera sa remarcabilă. Vlad Roman se află în Italia de 71 de ani şi are peste 100 de creaţii muzicale. Vlad Roman a realizat coloana sonoră a filmului „Tânărul Toscanini“, în regia lui Franco Zeffirelli.

Vlad Roman, la vârsta de 90 de ani, este în plină formă şi continuă să compună opere muzicale aşa cum făcea şi în tinereţe. Bătrânul duce o viaţă activă: frecventează cercurile şi instituţiile culturale de la Roma, este vizitat de oameni de litere, muzicieni şi artişti. În ciuda vârstei înaintate, el are o memorie bună şi o deosebită capacitate de creaţie.

Sâmbăta trecută, maestrul a împlinit 90 de ani, prilej pentru italieni de a omagia o carieră excepţională. Accademia Filarmonica Romana i-a dedicat un concert în primă audiţie, la Roma, la Sala Casella, la care au participat prietenii compozitorului, colegi şi un public numeros. De asemenea, în premieră naţională, a fost prezentat filmul omagial al regizorului Giovanni Sinopoli, „Vlad Roman şi sunetul memoriei”.

De-a lungul vieţii, apreciatul compozitor român a fost răsplătit pentru succesele activităţii sale cu numeroase diplome şi premii de către importante instituţii culturale şi de artă. El este academician al prestigioasei Accademia di Musica „Santa Cecilia“ din Roma şi doctor honoris causa al institutelor de muzică din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

De la inginerie la muzică

„Sunt născut în Bucovina, într-un ţinut care azi aparţine Ucrainei. În 1941, odată cu intrarea trupelor sovietice şi ocuparea zonei de nord a României, am fost la un pas de a-mi pierde cetăţenia. Am venit în Italia cu o bursă de studii pentru inginerie navală şi am devenit, culmea, muzician. În acele vremuri tulburi, tânăr fiind, am fost sprijinit de un bun prieten, Scarlat Lambrino, celebrul director de la Academia Română din Bucureşti. Munceam foarte mult, mă dedicasem muzicii într-o perioadă a vieţii plină de incertitudini“, povesteşte Vlad Roman.

El spune că a fost la un pas de a fi arestat pentru că, în 1943, aflându-se în Italia, a compus o piesă muzicală antifascistă. „A trebuit să mă retrag o perioadă la Bucureşti, unde am fost găzduit de un alt bun prieten, compozitorul Dinu Lipatti. L-am cunoscut personal şi pe George Enescu. De-a lungul vremii, am compus peste o 100 de opere muzicale: simfonii, cvartete, concerte pentru pian, balete”, spune Roman Vlad.

Elogiat de un prestigios muzician italian

„L-am cunoscut foarte bine pe compozitorul român Vlad Roman. Accademia Nazionale di Musica «Santa Cecilia» ne leagă prin aceeaşi formaţie artistică de un destin comun. Concertul care i-a fost dedicat sâmbătă este un important semn de preţuire a prietenilor“, a spus Alfonso Ghedin, cunoscut muzician italian. ;

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite