Colinde de Crăciun la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţiile româneşti de Crăciun nu au fost uitate de românii aflaţi la sute de kilometri distanţă de casă. Conaţionalii noştri din Roma şi împrejurimi au fost colindaţi de un grup de tineri din Irlanda, Italia şi România.

Duminica trecută, şapte tineri români au colindat comunitatea românească din Roma, dar şi casele conaţinalilor din cartierul „La Rustica”.

Românii veniţi din Irlanda, România şi nordul Italiei au cântat colide tradiţionale şi au fost primiţi cu colaci şi vin de Asociaţia Studenţilor Români „Spiru Haret” de la Roma.

„Am început colindatul deja de dimineaţă, la parohia românească din Orte (n. r. Oraş situat la 30 de kilometri de Roma) şi ne-am hotărât să le aducem şi la Roma”, ne-a spus Bogdan Grecu (35 ani) din Paşcani, care locuieşte de un an în Irlanda de Nord. El este profesor de matematică la „Queen’s University” din Belfast.

Colindătorii de la Roma au fost anul acesta, alături de alţi români din Germania, Franţa şi Marea Britanie, la Tabăra de Vară de la Tismana, organizată anual de Mitropolia Europei Meridionale şi Occidentale în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Sâmbătă, tot la Roma, corul de cameră “Laudes Domine” a susţinut la Biserica Valdenza din Piazza Cavour din Roma, un concert de colinde tradiţionale româneşti şi universale. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ambasadei Române la Roma.

Gabriella Molcsan a transmis salutul directorului Academiei Române din Roma tuturor celor prezenţi la acest eveniment şi a vorbit despre tradiţia românilor cu ocazia Crăciunului.

Colindele tradiţionale româneşti au purtat semnătura unor compozitori români de marcă: Dumitru Georgescu Kiriac, Nicolae Lungu, Timotei Popovici.

„O ce veste minunată”, „Praznic luminos” şi colindele internaţionale (colind francez, polonez, italian, englez, german, austriac) au fost acompaniate de acordurile pianistului Leonid Cojocaru.

Corul “Laudes Domine” a fost înfiinţat în luna septembrie, atunci când un grup de tineri români rezidenţi în Roma, membri ai Bisericii Adventiste Române şi pasionaţi de muzica coralăau decis să promoveze imaginea României şi a românilor din Italia prin muzică de cor clasică românească şi internaţională.

“Laudes Domine” este dirijat de Adina Şerban, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a Studiilor Aprofundate în specializarea Stilistică Dirijorală - Dirijat Cor Academic.

Formaţia corală are în componenţă 30 de membri non-profesionişti, dar cu o cultură muzicală formată în şcoli de muzică sau şcoli populare de artă din România.

„Sperăm ca acest concert să fie un început prin care şi noi să arătăm Italiei una dintre laturile frumoase ale românilor”, ne-a spus Adina Şerban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite