"Coliba Unchiului Tom", în variantă românească la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi români locuiesc în colibe improvizate în stufărişul de pe malul Tibrului, foarte aproape de un cartier rezidenţial din centrul capitalei italiene. Nicolae Pascu (64 ani),

Mai mulţi români locuiesc în colibe improvizate în stufărişul de pe malul Tibrului, foarte aproape de un cartier rezidenţial din centrul capitalei italiene.

Nicolae Pascu (64 ani), din Constanţa, aflat din 1992 în Italia, locuieşte nestingherit de 10 ani în vegetaţia de pe malul râului. Izolat de societate, nu are niciun fel de acte de identitate, dar nimeni nu l-a deranjat vreodată. Cu toate că au mai trecut poliţiştii "în vizită", l-au lăsat să rămână acolo pentru că nu are antecedente penale.

Trestiile care depăşesc statura unui om l-au protejat întotdeauna de privirile indiscrete ale trecătorilor prin cartierul select Monte Mario, la doi paşi de vilele luxoase ale cardinalilor care slujesc Vaticanul. Contrar aparenţelor, şi lumea subterană este organizată. Casele improvizate costă până la 250 de euro.

Pe Nicolae îl cunosc până şi administratorii unui teren de tenis din apropiere. În fiecare vară acesta ajută la întreţinerea bazei sportive şi astfel mai câştigă un ban. În faţa "dormitorului" lui Nicolae doarme, înfăşurat în două pături, Ion Vlas (37 ani) din Urecheşti, judeţul Bacău.

La ultima razie a poliţiei, acesta a intrat în atenţia autorităţilor pentru că actele sale de identitate păreau contrafăcute. De fapt, acesta se legitima cu o carte de identitate xeroxată şi plastifiată. După ani şi ani petrecuţi în linişte pe malul Tibrului, pentru românii din stufăriş se anunţă însă vremuri grele.

Când decretul legii pentru siguranţa publică va intra în aplicare, aceştia vor fi expulzaţi pentru că nu pot demonstra că au un venit legal şi domiciliu. Poliţiştii care până acum îi tolerau vor fi nevoiţi să îi evacueze din colibele lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite