Clase speciale pentru elevii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera deputaţilor a aprobat astăzi la Roma, cu 256 de voturi pentru şi 246 împotrivă, o moţiune care prevede înfiinţarea de clase speciale destinate elevilor străini. Iniţiativa vine din partea grupului politic Lega Nord şi are ca scop principal optimizarea integrării şcolare a elevilor imigranţi.

Practic, la începutul fiecărui an didactic, în urma unor teste specializate, elevii îmigranţi vor fi repartizaţi în clase speciale, cu rol de ”punte”, în care vor studia în mod intensiv materiile la care prezintă carenţe datorate sistemelor educaţionale de provenienţă. Limba italiană va fi, cel mai probabil, principalul obiect de studiu la care elevii vor urma cursuri suplimentare. Clasele speciale vor activa până pe data de 31 decembrie al fiecărui an şcolar, când elevii imigranţi vor fi incluşi în clasele mixte, normale.

O altă prevedere legată de mo
ţiunea în discuţie vizează repartizarea proporţionată a elevilor străini în clasele italiene. Se doreşte astfel o echilibrare a prezenţei imigranţilor în clase, cu scopul de a menţine nivelul calitativ şi de a nu da naştere discriminărilor.

Instituirea claselor ”punte” poate fi considerată o măsură specifică al cărei rol este de a contribui la optimizarea integrării elevilor imigranţi în şcolile italiene. Încercarea de a păstra o proporţie echilibrată de străini în fiecare clasă se va dovedi o sarcină extrem de dificilă, în Peninsulă existând multiple zone de concentrare a populaţiei imigrante, unde elevii italieni sunt minoritari.

Moţiunea prin care sunt propuse clasele speciale face parte din ”decretul Germini”, prin care ministrul Educaţiei doreşte reformarea sistemului educaţional italian. După unda verde din partea Camerei, decretul urmează să fie supus Senatului, o eventuală aprobare purtând către ultimul pas: Preşedinţia. Intrarea în vigoare se produce imediat după ce preşedintele statului îl va semna.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite