Circul Păcii, cu micuţii din canalele Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între Bologna şi Ravenna, la Bagnacavallo, va fi prezent până pe 6 ianuarie 2008, în fiecare seară, de la ora 21.00, Circul Păcii. Echipa de 10 persoane este compusă din copii,

Între Bologna şi Ravenna, la Bagnacavallo, va fi prezent până pe 6 ianuarie 2008, în fiecare seară, de la ora 21.00, Circul Păcii. Echipa de 10 persoane este compusă din copii, adolescenţi şi tineri, între 10 şi 30 de ani, conduşi de clovnul francez Miloud.

Povestea trupei începe acum circa 10 ani, când comicul a renunţat la o carieră de succes şi a decis să ajute copiii abandonaţi, care trăiau în canalele Bucureştiului.

Cazul acestora a fost puternic mediatizat în occident, ca element de senzaţional, însă extrem de puţini au fost cei care s-au mobilizat efectiv pentru a rezolva situaţia. Miloud Oukili, în timp ce lucra împreună cu organizaţia Handicap International în orfelinate, a fost primul care a crezut în copiii străzii şi a iniţiat activitatea de reeducare.

Deseori, seara, le stătea alături în adăposturile improvizate, în canale, în faţa Gării de Nord, fiind alături de ei chiar şi atunci când erau fugăriţi de poliţie.

I-a atras prin magia circului, prin zâmbetul său veşnic şi i-a învăţat cum să-i facă, la rândul lor, pe alţii să râdă. Rezultatele primilor ani ai intervenţiei sale sunt impresionante: 600 de copii au primit îngrijiri medicale, 150 de copii au fost reintegraţi în şcoli sau familii, 85 fac parte din Compania de Circ Parada (foto), iar alţi 50 au fost recalificaţi, iar acum lucrează.

În 1994, la Sighişoara, în cadrul Festivalului de artă medievală, a avut loc primul lor spectacol; apoi, în 1996, a luat fiinţă Fundaţia Parada, organizaţia actuală, ce susţine acest experiment plin de succes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite