Ciobani români pasc oile chiar în centrul Romei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stâna de 1.200 de oi, situată în parcul Caffarella din Roma, este îngrijită de doi ciobani români
Stâna de 1.200 de oi, situată în parcul Caffarella din Roma, este îngrijită de doi ciobani români

Stâna la care lucrează compatrioţii este situată la 10 minute de mers pe jos de cea mai apropiată staţie de metrou, la trei kilometri de Colosseum. Doi români au grijă de peste 1.200 de oi, la trei kilometri de centrul Romei. Proprietara fermei spune că nu ar reuşi să ţină stâna, dacă nu ar fi românii.

La marginea parcului ­Caffarella, ajuns celebru după ce acolo a avut loc un viol care a agitat spiritele în Italia, se întinde o pajişte pe care doi ciobani români îşi câştigă pâinea într-un mod arhaic. Ei au grijă de oile uneia dintre dintre puţinele stâne situate în centrul unui oraş european, la aproape trei kilometri depărtare de Colosseum.

De la ferma la care lucrează ei şi până la cea mai apropiată staţie de metrou faci pe jos 10 minute. Cu toate acestea, singurii care acceptă această slujbă sunt conaţionalii noştri. Italienii şi alţi imigranţi nici nu vor să audă de meseria de cioban la Roma.

Munceşte 16 ore pe zi

„Dacă n-ar fi românii, n-aş avea cu cine lucra. Numai românii mai fac meseria de cioban", spune Anna Giovanni, proprietara fermei „La Caffarella". Italianca lucrează de mai bine de şapte ani numai cu români şi recunoaşte că a avut probleme cu unii dintre ei, care, deşi au fost trataţi ca acasă, „au dispărut în România sau chiar prin Italia, fără să mai dea vreun semn de viaţă".

De cele 1.200 de oi de la stâna „La Caffarella" se ocupă doi tineri ciobani, greu de găsit în timpul zilei la fermă. Mădălin Gheorghiţă Lungu are 21 de ani şi este originar ­dintr-un sat din judeţul Bacău, unde lucra tot ca cioban. Programul lui la fermă este de la ora 4.00 până la 20.00, însă recunoaşte că această meserie este mult mai uşoară în Peninsulă decât în România. În Italia, „oile se mulg la aparate, nu cu mâna cum se face în ţara noastră", explică Mădălin.

Necazuri după violul „Caffarella"

Tânărul se află la stâna din Roma de un an şi câteva luni. Din când în când, el şi colegul său ajută la prepararea caşului şi a brânzei, care se fac la fel ca în România.

În primăvara anului 2009, la câteva zile după ce o adolescentă italiancă a fost violată de Gavrilă Oltean şi Ionuţ Jean Alexandru, cei doi ciobani de la stână au fost interogaţi de poliţişti. Atât tinerii, cât şi proprietara fermei nu vor să vorbească prea mult despre acest moment.

„Mi-a fost teamă. Chiar dacă nu-i cunoşteam bine pe cei doi băieţi în acea perioadă, deoarece nu erau veniţi de multă vreme la stână, aveam încredere că nu ei erau cei vinovaţi. Eu le ofer tot ce vor. Dacă vor să meargă în oraş să se plimbe sau să se vadă cu prietenele, o pot face în orice seară, fără nicio problemă", povesteşte Anna, proprietara fermei.

Mulţi părinţi îşi aduc copiii doar pentru a vedea cum arată o stână. „Din 1979 este această fermă aici. La început, nu era parcul Caffarella. Din 2000, o jumătate din spaţiul agricol a intrat în posesia primăriei care a făcut parcul", explică Anna.

Parcul Caffarella, zonă agricolă

În partea de sud a Romei există o suprafaţă de spaţiu verde, cu forma unei felii de pizza, care ajunge de la autostrada de centură până aproape de centrul istoric al Romei. Acest spaţiu este traversat de-a lungul de artera romană Appia Antica pe marginea căreia se găsesc unele dintre cele mai importante vestigii romane. Pentru a împiedica extinderea oraşului în acest spaţiu, autorităţile au declarat parcul Caffarella - Appia Antica zonă agricolă. Singurele destinaţii pentru aceste terenuri sunt păstoritul şi agricultura.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite