„Cealaltă faţă” a României, prezentată la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Torino arta a strâns la un loc artişti români şi public italian.

Expoziţia tinerei artiste române Corina Pătrăucean a reuşit să strângă joi seară, la Torino, o parte dintre „fanii” României în Italia. Evenimentul, organizat de către Asociaţia Culturală Bucovina, în colaborare cu Regiunea Piemonte şi cu ONG-ul italian Terra del Fuoco s-a vrut şi o alternativă la inviazia de ştiri negative cu şi despre românii din Italia. Tema expoziţiei a fost antisemitismul şi rasismul în perspectiva trecutului, dar şi a prezentului. Spaţiul ales pentru acest eveniment a fost “Caffè Basaglia”, un loc bine-cunoscut în Torino de către iubitorii artei.

Seara a foat animată de trupa “Brass around the World” cu un repertoriu care a cuprins piese din anii ’50 până astăzi.
Corina Părăucean s-a născut în 1986 la Rădăuţi şi a urmat Cursurile Colegiului Naţional “Octav Băncilă” din Iaşi şi apoi ale Universităţii de Artă “George Enescu”. A obţinut o bursă de studiu de la Provinciale Hogeschool Limburg din Hasselt în Belgia. A expus până acum în România, Belgia şi Franţa.

Pentru prezentarea lucrărilor artistei a vorbit critica Mariana Papară (propietara unei galerii şi a unei şcoli de artă la Torino) care a dat publicului “cheia” pentru intepretarea creaţiilor. Simona Amariţei, preşedinta asociaţiei “Bucovina” a subliniat nevoia ca la astfel de evenimente, participarea să fie mult mai numeroasă “pentru că doar aşa această faţă a României va ieşi din anonimat”.

Preşedintele ONG-ului “Terra del Fuoco”, Michele Curto, a declarat pentru “Adevărul”: “Este păcat că Italia nu reuşeşte să înveţe din trecut, de pe vremea când această ţară producea imigraţie”.

Invitat special al serii, scriitorul Mircea Mihai Butcovan, a sintetizat într-un scurt discurs situaţia actuală a comunităţii româneşti din Italia: “Este evident că românii dau mai mult oxigen Italiei de cât consumă, ceea ce li se întâmplă acum este injust.”

Critica Mariana Papară ne-a spus despre Corina că este “printre puţinii artişti din generaţia ei care are curajul de a inova chiar şi atunci când expune în Europa”.



Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite