Casa de modă ţigănească are mare succes la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de modă ţigănească are mare succes la Roma
Casa de modă ţigănească are mare succes la Roma

Croitoresele de la „Antica Sartoria Rom“ sunt femei de origine rromă din România. Singurul atelier cu croitorese ţigănci românce are mare căutare la Roma. „Cooperativa“ are succes datorită calităţii materialelor şi preţurilor mici.

Atelierul de croitorie a fost încropit la Roma, în 1997, de 15 ţigănci românce, care locuiau sub un pod, la ieşirea din Roma.

Ele aveau nevoie de un serviciu care să nu necesite cursuri de pregătire sau care să le îndepărteze de copii. Croitoria, meserie tradiţională, părea cea mai bună soluţie pentru a câştiga un ban cinstit.

Grupul de ţigănci a fost ajutat de o italiancă inimoasă, Alessandra Carmen Rocco, care le-a scris proiectele prin care au câştigat o finanţare de la autorităţi pentru cumpărarea unor maşini de cusut. Aşa au început să vândă hainele la magazinele din Roma.

Marcă înregistrată

image

Toate broderiile creaţiilor sunt executate manual



Vestea despre măiestria lor a ajuns până la Romeo Gigli, un cunoscut stilist italian, care le-a invitat să organizeze o paradă cu hainele croite. Fustele colorate sau corsetele cu paiete lucrate de mână au fost prezentate în faţa publicului select al spectacolelor de „Alta Moda“, la Roma.

În 2006, au reuşit să înregistreze marca „Antica Sartoria Rom“ şi astfel s-a născut cooperativa care funcţionează şi în prezent. Între timp, ţigăncile au primit un sediu din partea primăriei Romei pentru seriozitatea de care au dat dovadă  în toţi aceşti ani.

Se mulţumesc cu bani puţini

Ele nu căştigă mai mult de 500 de euro pe lună, dar au un contract de muncă şi reuşesc să-şi întreţină familiile. Croitoresele îşi inspiră creaţiile din arta secolului al XVIII-lea, pentru că intră în concordanţă cu stilul lor de viaţă. Ele locuiesc în tabere fără apă sau electricitate, fără baie sau drumuri asfaltate.

Magdalena Dincă este originară din Craiova şi se află în acest proiect de la început. Ea recunoaşte că atelierul de croitorie i-a schimbat viaţa. „Am trei copii şi vreau să-i învăţ şi pe ei o meserie cinstită, care să le dea un rost în viaţă“, ne-a spus ea.

Despre problemele atelierului, Alessandra Rocco spune că cea mai mare e lipsa modelelor. „Croitoresele nu se pot urca pe scenă, pentru că nu le lasă bărbaţii lor, sunt geloşi“, explică Rocco.

Preţuri mici pentru Italia

image

De la prezentări nu au lipsit muzica şi dansurile tradiţionale


Pentru o rochie de mireasă din mătase şi caşmir, cu un voal de 15 metri şi brodată manual, preţul ajunge la 3.000 de euro. Cea mai ieftină rochie de mireasă vândută a fost de 250 euro.

Pentru o fustă tradiţională pentru care sunt necesari în jur de 26 de metri de in, preţul ajunge la 170 de euro, dar există şi variante mai modeste, la 100 de euro. Pentru un corset tradiţional, brodat manual, preţul mediu este de 130 de euro. Pentru bărbaţi, singurul obiect de vestimentaţie produs este ilicul din mătase brodat manual, care costă în jur de 250 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite